TV műsor

A hongkongi kormányzó nem mond le, a tüntetők általános sztrájkot hirdettek

Külföld, 2019.08.05

Továbbra sem mond le Carrie Lam hongkongi kormányzó, aki szerint a hónapok óta tartó tüntetéshullám fenyegetést jelent az "egy ország, két rendszer" elvére, valamint Hongkong fejlődésére és stabilitására. Lam erről a kormányzat hétfői sajtótájékoztatóján beszélt - a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap tudósítása szerint.

Ezzel egy időben a városban a tüntetők általános sztrájkra szólították fel a lakosságot, és hétfő kora reggeltől a közlekedést megbénító akciókba kezdtek, egyebek mellett különféle tárgyakkal, például tűzoltókészülékekkel akadályozták a vonatajtók záródását és barikádokat építettek az autóutakon.

A hongkongi repülőtér több mint 200 járatot törölt, miután a légiirányítók közül szokatlanul sokan jelentettek váratlanul beteget - írja a SCMP. Helyi idő szerint reggel 9 órától a repülőtérre közlekedő gyorsvonat közlekedését felfüggesztették csaknem két órára, ezzel jelentősen megzavarva nyolc másik vonat közlekedését is.

A hongkongi kormányzó hangsúlyozta: a hasonló akciók nagyon nehéz helyzetbe hozzák a várost, de a kormányzat elkötelezett a rend fenntartása és a bizalom helyreállítása iránt. Lam arra kérte a tiltakozókat, gondolják végig, vajon nem 7 millió ember jólétével játszadoznak-e.

Paul Chan hongkongi pénzügyminiszter azt mondta: a város nehéz gazdasági helyzettel néz szembe a jelenleg zajló kínai-amerikai kereskedelmi háború és a belső instabilitás miatt. Júliusban az eladások 6,7 százalékkal estek vissza a júniusi mutatókhoz képest - ismertette.

A nap folyamán a demonstrálók a város különböző pontjain gyülekeztek, a rendőrség pedig helyeként könnygázt vetett be a szétoszlatásukra.

A rendőrség délután sajtótájékoztatót tartott, melyen Kong Wing-cheung vezető főfelügyelő közölte: a június 9-étől kezdődő tömeges tüntetéshullám során a hongkongi rendőrség több mint ezer alkalommal vetett be könnygázt, továbbá mintegy 160 gumilövedék- és 150 szivacsgránát-tárat lőtt ki a tömeg megfékezésére. Több mint 500 embert vettek őrizetbe - köztük 82 tüntetőt - hétfőn, egyebek mellett zavargás, törvénytelen gyülekezés, hatóság elleni erőszak, a rendőrök akadályozása, illetve sérülés okozására alkalmas fegyver birtoklása miatt - ismertette Kong, aki szerint közel 139 rendőr sérült meg.

A kiadatási törvény tüntetéshullámot kiváltó módosítását célzó tervezetet a hongkongi kormányzó a tüntetések nyomására július 9-én "halottnak" nyilvánította, de nem vonta vissza. A módosítás lehetővé tette volna, hogy az egyébként különleges közigazgatási státust élvező Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adhasson ki gyanúsítottakat, amelyekkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a lehetőséggel, és a politikai menekültek ellen használná fel.

A tiltakozók - a tervezet teljes visszavonása mellett - már egyebek mellett Carrie Lam lemondását, valamint a tüntetők elleni rendőri intézkedések kivizsgálását is követelik.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. Az elmúlt években azonban sok hongkongi aggodalommal tekintett arra, hogy miként nőtt Peking befolyása a városban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!