A hongkongi rendőrség nemzetbiztonsági osztaga nyomozást indított egy diáktüntetés kapcsán

Külföld, 2020.11.19

A hongkongi rendőrség nemzetbiztonsági osztaga nyomozást indított egy csütörtöki diáktüntetés kapcsán, a gyanú szerint ugyanis a demonstráción skandált jelmondatok a nemzetbiztonsági törvénybe ütköznek - számolt be internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A Hongkongban található Kínai Egyetem kampuszán több mint százan tüntettek csütörtökön az egyetem múlt heti döntése ellen, miszerint a diplomaosztó ünnepséget az interneten tartják meg. A demonstrálók szerint ezzel megfosztották őket attól a lehetőségtől, hogy hangot adjanak véleményüknek. Ahogyan ugyanis a SCMP rámutat: a diplomaosztókon a végzős diákok hagyományosan kinyilvánítják politikai állásfoglalásukat.

A csütörtöki megmozduláson a részvevők Hongkong felszabadítását és függetlenségét követelő jelmondatokat kiabáltak, illetve mutattak fel transzparenseken, olyan kifejezéseket használva, amelyek a városban tavaly zajló tüntetéshullámon váltak népszerűvé. A Peking által június végén bevezetett új nemzetbiztonsági törvény azonban tiltja az ilyen megnyilvánulásokat.

A tüntetők közül továbbá sokan támogatásukat fejezték ki azon tizenkét hongkongi szökevénynek az irányába, akiket augusztus óta a dél-kínai Sencsenben tartanak fogva, miután a kínai parti őrség feltartóztatta Tajvanra tartó motorcsónakjukat.

A Kínai Egyetem közleményben számolt be arról, hogy a demonstráción elhangzó jelmondatok miatt feljelentést tett, hozzátéve, hogy a gyülekezés a járvány elleni előírásokat is megsérthette. A város oktatási hivatala szintén elítélte a tüntetést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!