A horvát elnök védelmébe vette a kollektív boszniai államelnökség szerb tagját

Külföld, 2022.01.25

Zoran Milanovic horvát államfő kedden védelmébe vette Milorad Dodikot, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagját.

"Milorad Dodik Horvátország tárgyalópartnere, nem szabad szankcionálni. Nem nacionalista vagy soviniszta, nem terjeszt nemzetiségi gyűlöletet" - hangsúlyozta a horvát államfő, aki ellenzi, hogy az Európai Unió is olyan szankciókat léptessen életbe, amilyeneket az Egyesült Államok vetett ki Dodikra korrupció címén és amiatt, hogy Washington szerint veszélyezteti Bosznia stabilitását és területi egységét.

"Ha egy horvátországi illetékes a szankciók mellett szavaz, az számomra hazaáruló" - fogalmazott Milanovic.

Az államfő szerint ugyanakkor a legnagyobb bosnyák párt, a Demokratikus Akciópárt (SDA) vezetője, Bakir Izetbegovic tárgyal ugyan horvátországi politikusokkal, de nem teljesíti a megállapodásokat. Húzza az időt, hogy Bosznia-Hercegovinában a régi, diszkriminatív választási rendszer szerint lehessen választásokat tartani az ottani horvátok kárára.

"Az idő múlik, jönnek a választások, amelyeket a régi szabályok szerint tartanak majd meg, ami elfogadhatatlan számunkra" - mutatott rá Milanovic.

"A horvátokat meglopják, ha nem lesz változás a választási rendszerben, amely megakadályozhatná, hogy a bosnyák szavazók ismét szavazhassanak a horvát képviselőkre a szomszédos állam legmagasabb testületeiben" - figyelmeztetett a horvát államfő.

Az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni békeszerződés két országrészre osztotta Bosznia-Hercegovinát: a főként szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra, valamint a túlnyomórészt bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra.

Zágráb a népcsoportok parlamenti képviselői megválasztásának módját kifogásolja, például azt, hogy minden kanton egy-egy bosnyák, horvát és szerb jelöltet delegálhat a parlamentbe, függetlenül attól, hogy milyen a lakosság nemzetiségi összetétele. A horvát kisebbség szerint ez a módszer lehetőséget ad arra, hogy azokon a helyeken, ahol kevés horvát él, a bosnyákok beleszólhassanak a képviselő megválasztásába. A választási törvény módosításának legnagyobb szószólói éppen ezért a horvátok, szerintük ugyanis a mostani törvény nem biztosítja jogaik igazságos érvényesítését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!