A horvát parlament jóváhagyta Ivan Turudic kinevezését legfőbb ügyésznek

Külföld, 2024.02.07

A horvát parlament - az ellenzéki pártok képviselőinek heves tiltakozása mellett - a kormány javaslatára szerdán megszavazta Ivan Turudic kinevezését legfőbb ügyésznek - közölte a horvát közszolgálati televízió.

A javaslatot 78 igen szavazat mellett 60 ellenében hagyta jóvá a 151 fős parlament.

Turudic Zlato Hrvoj Sipeket váltja az ügyészség élén, akinek májusban jár le a mandátuma.

Az ellenzéki pártok képviselői a szavazást megelőzően éles bírálatokat fogalmaztak meg Turudic személyét illetően, és ismételten felszólították a kormányt, hogy vonja vissza jelölését.

A Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) nevű újbaloldali-zöld szövetség parlamenti képviselői egész éjjel tüntettek a parlament előtt Turudic kinevezése ellen.

A szavazás után a legnagyobb ellenzéki erő, a Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke, Pedja Grbin egy perc csendet kért "az igazságszolgáltatás emlékére", amelynek "koporsójába", mint fogalmazott, "beverték az utolsó szöget".

Horvátországban a legfőbb ügyészt a kormány javaslatára a parlament nevezi ki négy évre az illetékes parlamenti bizottság előzetes állásfoglalása alapján.

Turudic alkalmasságát a posztra az ellenzéki pártok mellett Zoran Milanovic államfő is vitatta.

Andrej Plenkovic kormányfő kedden a sajtónak úgy nyilatkozott: Ivan Turudic továbbra is élvezi a kormány bizalmát, mert korábbi munkája során bátorságot és pártatlanságot tanúsított kényes ügyekben, a jelölésére adott reakciókat pedig a "kormány elleni politikai támadásnak" nevezte.

Ivan Turudic 1962-ben született a horvátországi Verőce (Virovitica) mellett, egy faluban. Sokáig a Verőce megyei bíróság bírájaként dolgozott. 2000-ben a Zágráb megyei bírósághoz került, 2009 és 2010 között a Zágráb megyei bíróság szervezett bűnözés elleni osztályának elnöke és bírája volt, két évvel később pedig kinevezték a megyei bíróság elnökének. 2021 óta a legfelsőbb büntetőbíróság bírája.

Olyan ismertebb ügyekben járt el, mint Ivo Sanader volt kormányfő vagy Damir Polancec korábbi miniszterelnök-helyettes pere. Ugyanakkor olyan személyekkel ápolt közeli kapcsolatot, mint a milliókat elsikkasztó, börtönbüntetésre ítélt Zoran Mamic, a Dinamo Zagreb labdarúgócsapatának vezetőedzője, illetve Josipa Rimac, a közigazgatási minisztérium korábbi államtitkára, akit az észak-dalmáciai Knin városa melletti szélerőmű építésével kapcsolatos korrupciós ügy miatt többhónapos vizsgálati fogságra ítéltek.

Az államfő és az ellenzéki pártok Turudic függetlenségét is vitatták. Kötődése a kormányzó Horvát Demokratikus Közösséghez (HDZ) kétségbe vonja a horvát ügyészség (DORH) függetlenségét - hangoztatták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!