A jegybanki célszint közelébe lassult a brit infláció

Külföld, 2024.05.22

A Bank of England 2 százalékos célszintjének közelébe lassult a brit infláció éves üteme áprilisban. A csökkenés mértéke ugyanakkor kisebb volt a vártnál.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett adatai szerint a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal voltak magasabbak a múlt hónapban, mint egy évvel korábban.

A brit jegybank inflációs célja 2 százalék.

Az elemzői előrejelzések 2,1 százalékos éves inflációt valószínűsítettek áprilisra.

A brit infláció mindazonáltal így is jelentős ütemben lassul: márciusban 3,2 százalékos, februárban 3,4 százalékos, januárban még 4 százalékos éves inflációt mértek Nagy-Britanniában.

Az éves összevetésben számolt brit infláció 2022 szeptembere és 2023 márciusa között minden hónapban meghaladta a tíz százalékot, és 2022 októberében tetőzött 11,1 százalékon.

A 2022 októberében mért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött Nagy-Britanniában. Az indikatív modellezéssel még hosszabb távra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt magasabb a tizenkét havi brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel.

Szerdai ismertetésében a brit statisztikai hivatal kiemeli, hogy a múlt hónapban csaknem háromévi mélypontra lassult az éves összevetésben számolt infláció. Legutóbb ugyanis 2021 júliusában mértek ennél alacsonyabb tizenkét havi inflációt: abban a hónapban átlagosan 2 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szintet.

Az éves infláció áprilisi lassulásában a háztartási energiaárak rekordütemű visszaesése volt a legnagyobb tényező. A statisztikai hivatal kimutatása szerint az áram, a földgáz és egyéb energiahordozók kiskereskedelmi árszintje az áprilissal zárult tizenkét hónapban 27,1 százalékkal zuhant.

Ez a legnagyobb árcsökkenés azóta, hogy ezt az inflációs összetevőt az ONS 1989-ben elkezdte külön is mérni.

A háztartási földgáz ára a múlt hónapban zárult egy évben 37,5 százalékkal, az áramé 21 százalékkal csökkent.

Az élelmiszerek és az üdítőitalok fogyasztói ára átlagosan 2,9 százalékkal volt magasabb a múlt hónapban, mint tavaly áprilisban. Ez is jelentős lassulás, mivel márciusban még 4 százalékkal drágultak éves összevetésben ezek a termékek.

A statisztikai hivatal hangsúlyozza szerdai adatismertetésében, hogy az élelmiszerárak emelkedési üteme tizenhárom hónapja folyamatosan csökken.

Tavaly márciusban még 19,2 százalékos éves élelmiszerdrágulást mértek Nagy-Britanniában; ez négy és fél évtizedes áremelkedési csúcs volt ebben a termékkategóriában.

Az általános elemzői és piaci várakozás szerint a jelenlegi inflációs környezetben a Bank of England hamarosan kamatcsökkentési ciklusba kezd.

A brit jegybank - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság központi bankja - tizennégy kamatemelést hajtott végre azután, hogy 2021 decemberében, 0,10 százalékos mélységi kamatrekordról indulva elkezdte szigorítási ciklusát az inflációs nyomás enyhítése végett.

Az így elért 5,25 százalékos alapkamat 16 évi csúcs.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, az Oxford Economics központi előrejelzési forgatókönyve a kamatcsökkentési ciklus júniusi kezdetét valószínűsíti, és azzal számol, hogy a Bank of England az idén 75 bázisponttal csökkenti alapkamatát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!