A jobboldal győzelmét jelzik az első közvéleménykutatások a madridi tartományi választásokon

Külföld, 2021.05.04

A jobboldali Néppárt (PP) győzelmét jelzik az urnazárás után nyilvánosságra hozott közvéleménykutatások a keddi madridi tartományi parlamenti választásokon, ahol várhatóan komoly vereséget szenved Pedro Sánchez miniszterelnök szocialista pártja.

A GAD3 kutatóintézet több televíziós csatornán egyszerre közzétett reprezentatív felmérése szerint a fővárost is magában foglaló tartományt 26 éve irányító konzervatívok a szavazatok 43,7 százalékával 62-65 képviselői helyre számíthatnak.

A párt számára mindez jelentős erősödést jelentene, mivel eddig 30 mandátummal rendelkezett az autonóm parlamentben.

Második helyen juthat a tartományi törvényhozásba a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 18,4 százaléknyi szavazattal és 25-28 mandátummal. A dél-európai országot koalícióban kormányzó párt eddig 37 képviselővel rendelkezett a madridi parlamentben.

A 8500 ember telefonos megkérdezésével végzett kutatás a harmadik helyre várja a baloldali Több Madrid (Más Madrid) pártot 16,1 százalékos támogatottsággal, amely 21-24 mandátumot jelenthet az eddig 20 helyi képviselővel rendelkező politikai erőnek.

A PP-hez képest jobbra elhelyezkedő Vox párt a szavazók 9,2 százalékának voksával 12-14 képviselőt juttathat a régió parlamentjébe, ahol eddig 12 mandátuma volt.

A központi kormánykoalíció másik pártja, az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) 7,9 százaléknyi szavazattal 10-11 mandátumra növelheti korábbi 7 képviselői helyét.

A GAD3 felmérése szerint nem szerez képviseletet az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, amely 26 mandátumával eddig az egyik legerősebb frakciót adta, és tagja volt a madridi tartományi kormánykoalíciónak a PP-vel együtt.

A közvélemény-kutatás alapján a jobboldali pártok közösen 74-79 mandátumot birtokolhatnak, amely számszerűleg lehetővé teszi a kormányzóképes többséget. A baloldali pártok esetében a közös, 56-63 mandátumszám ezt nem tenné lehetővé.

A koronavírus-járvány miatt rendkívüli egészségügyi óvintézkedések mellett rendezett választásokon urnazárás előtt egy órával a részvételi arány 69 százalékos volt. A legutóbbi, 2019-es tartományi választások alkalmával a szavazásra jogosultak 58 százaléka adta le a voksát.

Az előrehozott választások kiírását március elején jelentette be Isabel Díaz Ayuso konzervatív néppárti (PP) elnök, így megelőzve, hogy koalíciós partnere, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt és a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) bizalmatlansági indítványt nyújtson be ellene. Ayuso ugyanis nem követte a madridi kormányzat szigorú járványügyi korlátozásait, és a kisvállalkozások - például éttermek és bárok - védelmére hivatkozva elutasította a teljes lezárást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!