A jobboldal nyerte Abruzzóban a tartományi választást

Külföld, 2024.03.11

A Giorgia Meloni vezette kormánykoalíció jelöltje szerezte meg Abruzzó tartományi elnöki székét, és a szavazás eredménye a jobbközép pártok erősödését mutatja az európai parlamenti választások előtt - közölte a végleges számokat az olasz belügyminisztérium hétfőn.

A jobboldal közös jelöltje, Marco Marsilio 53,5 százalékot kapott, míg a baloldal támogatását élvező Luciano D'Amico a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg a vasárnap késő este lezárult tartományi választáson.

Marco Marsiliót, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) politikusát egymás után másodszor erősítették meg a régió élén. Ez az első alkalom, hogy Abruzzóban a hivatalban lévő tartományi elnök kap ismét bizalmat a szavazóktól - hangoztatta Giorgia Meloni kormányfő, az FdI elnöke.

"Nem áruljuk el a szavazók ismételt bizalmát. Továbbra is azon dolgozunk, hogy visszaszolgáltassuk Abruzzónak és Olaszországnak a helyet, amelyet megérdemelnek. Haladjunk együtt előre!" - hangoztatta Meloni.

A kormányfő hozzátette, az Abruzzóban elért eredmény bizonyítja, hogy a nép akarata a baloldal minden gáncsoskodásánál erősebb.

A belügyminisztérium adatai szerint az 1,3 millió lakosú Abruzzóban a szavazásra jogosultak 52 százaléka járult az urnákhoz, ami a helyi tartomány voksolások történetében a mindenkori legalacsonyabb adatnak számít.

A közép-olaszországi régióban az FdI lett az első párt 24,11 százalékkal. Az Olasz Testvérek a 2019-es tartományi választásokon öt százalék alatt teljesítettek. Jelenleg az FdI vezeti az országos támogatottsági felméréseket is.

A baloldali Demokrata Párt (PD) 20,3 százalékot ért el. Megnőtt a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) támogatottsága, amely 13,4 százalékot kapott az öt évvel ezelőtti 8,6-hoz képest.

Antonio Tajani, a FI vezetője kijelentette, pártja az európai parlamenti választásokon tíz százalék fölött akar teljesíteni.

A FI, a 2022-es parlamenti választások óta először, megelőzte a Matteo Salvini vezette Ligát, amely 7,5 százalékot kapott a 2019-es 25,9-hez képest.

Jelentősen gyengült az Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatottsága is: 7 százalékot mutatott fel Abruzzóban, ahol öt éve 23,9 százalékot szerzett.

A legutolsó tartományi választási fordulót Szardíniában tartották, ahol a balközép közös jelöltje 1600 voks előnnyel győzött.

A júniusi EP-választások előtt még Basilicata tartományban tartanak helyhatósági választásokat április 21-én és 22-én. Az EP-választásokkal egy időben pedig Piemontban voksolnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!