A jövő évi romániai népszámláláson 30-35 százalék arányú online adatfelvételre számítanak a hatóságok

Külföld, 2021.10.20

A jövő évi romániai népszámláláson a lakosság 30-35 százaléka várhatóan él majd azzal a lehetőséggel, hogy elektronikusan maga tölti ki az adatfelvételi űrlapot - mondta szerdán Tudorel Andrei, a román Országos Statisztikai Intézet elnöke.

Az intézményvezető emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány miatt az idei évről a jövő évre halasztott cenzust először fogják úgy megszervezni, hogy a lakosságnak lesz lehetősége online is kitölteni a formanyomtatványokat, a hatóságok pedig szintén először fogják elektronikusan rögzíteni és feldolgozni az adatokat. Kiemelte, hogy azok az országok, amelyek nem halasztották el a népszámlálást, egyesekben nagyon magas arányú volt az online adatfelvétel, így Portugáliában 87 százalékot, Szlovéniában 86 százalékot tett ki a kérdőíveket online kitöltők aránya.

Az intézet elnöke szerint már a járvány előtt kidolgozták az adatfelvételre irányuló stratégiát, és eleve úgy tervezték meg a folyamatot, hogy minél kevésbé kelljen érintkezniük a számlálóbiztosoknak az állampolgárokkal. Felidézte, hogy eddig Bulgáriában volt a legalacsonyabb (32 százalék) azoknak az aránya, akik éltek ezzel a lehetőséggel, ezért reményét fejezte ki, hogy Románia is eléri legalább a 30-35 százalékos arányt.

A statisztikai intézet által kidolgozott online felület lehetővé teszi, hogy a nemzeti kisebbségek a saját anyanyelvükön töltsék ki a kérdőíveket. A jövő évi népszámlálás március és július között zajlik, a hatóságok becslése szerint az első eredményeket várhatóan 2022 decemberében teszik közzé.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) korábban közölte: a lakosságnak három módja lesz arra, hogy rögzítse adatait: interneten kitöltheti a saját kérdőívét, bemehet a településen az összeíró pontokra vagy hagyományos módon otthonában fogadhatja a számlálóbiztost. A magyar nyelvű összeírás történhet mind a kérdőív online kitöltése, mind a személyes lekérdezés esetében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!