A jövő héten nyitják meg a Nagyváradot az észak-erdélyi autópályával összekötő gyorsforgalmi utat

Külföld, 2024.03.22

A Nagyváradot az észak-erdélyi (A3-as) autópályával összekötő utat a jövő héten nyitják meg a gépkocsiforgalom előtt, de már pénteken megtekintette azt Marcel Ciolacu román kormányfő, Nicolae Ciuca szenátusi elnök és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter.

A román miniszterelnök az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint azt mondta: a beruházás jól példázza, hogy ha van jóakarat, elhatározás és főleg politikai stabilitás, akkor meg lehet valósítani fontos projekteket.

Nicolae Ciuca azt emelte ki, hogy beruházás már egy hónappal a határidő előtt elkészült.

Ciolacu a nagyobbik koalíciós partnernek, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD), Ciuca pedig a kisebbiknek, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) az elnöke. A befejezett gyorsforgalmi út megtekintése nyugat-romániai kampánykörútjuk része volt. A forgalomnak való átadáson, amely Grindeanu bejelentése szerint jövő csütörtökön lesz, már nem lesznek ott.

A közlekedési miniszter közölte: a 29 millió eurós beruházás újdonsága, hogy két körforgalom is van rajta, ami nem jellemző a gyorsforgalmi utakra. Ez a szakasz Nagyváradot Araddal összekötő majdani gyorsforgalmi útnak a folytatása lesz. Utóbbi három szakaszára már kiírták a közbeszerzést. Az egész a Balti-tengert az Égei-tengerrel összekötő nemzetközi úthálózat része lesz - tette hozzá a miniszter.

Ilie Bolojan, a Bihar megyei önkormányzat elnöke - aki még nagyváradi polgármestersége idején kezdeményezte a beruházást - elmondta: a bekötőút közvetlen kapcsolat lesz Nagyvárad számára Európával. Emlékeztetett arra, hogy a helyi kezdeményezésű projekt az országos hatóságokkal való együttműködés révén jött létre.

A 19 kilométer hosszú, irányonként kétsávos bekötőútból 13 kilométer gyorsforgalmi, 6 kilométer főközlekedési minősítésű. Nagyvárad belső körgyűrűjéből indul ki, és az észak-erdélyi autópálya csonknak számító 5,35 kilométeres Bors-Bihar szakaszába fut bele. Ez utóbbi a Bors II.-Nagykereki autópálya-határátkelőhelyhez vezet, és a magyarországi M4-es sztrádával teremti meg a kapcsolatot.

A bekötőút a Nagyváradra Kolozsvár, Déva és Arad irányából érkező forgalmat tereli a román-magyar határ irányába, megszabadítva a várost az áthaladó forgalomtól. Ha elkészül a külső körgyűrű, akkor a belső is mentesülni fog a gépkocsik egy részétől.

Az 545,9 millió lejes (43,5 milliárd forint) beruházást uniós alapokból finanszírozták, a kivitelezési szerződést 2021 júliusában írták alá az osztrák Strabag céggel, míg a munka 2022 tavaszán kezdődött el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!