TV műsor

A Jugoszláviában meggyilkolt és elüldözött olaszokról emlékeztek meg Olaszországban

Külföld, 2019.02.10

Elutasította a második világháború éveiben elkövetett etnikai alapú gyilkosságok és üldözés tagadását az olasz jobbközép nevében Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke vasárnap, a volt Jugoszláviában meggyilkolt és elüldözött olaszok emléknapján.

Matteo Salvini, a Liga olasz kormánypárt vezetője és Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország (FI) politikusa a Trieszt közeli Basovizzában lévő emlékműnél helyezett el koszorút.

A basovizzai karszthegység egyik szurdokában több száz meggyilkolt olasz holttestét rejtették el a jugoszláv partizánok, ezért a város legfőbbképpen a karsztüregbe dobott olasz mártírok központi emlékhelyeként ismert.

Matteo Salvini közösségi bejegyzéssel is megemlékezett arról a több ezer olaszról, akit megkínoztak, megöltek vagy élve a hegy mélyébe dobtak a kommunisták. A Liga vezetője hangsúlyozta: aki tagadja a történteket, kétszer tagad.

A karsztüregekben és Auschwitzban meghalt gyerekek között nincs különbség, "nincsenek első- és másodosztályú mártírok", ahogyan gyilkosaik is egyformán bűncselekményt követtek el - mondta.

Antonio Tajani kijelentette, az eseményeket tagadókat a történelem legyőzte.

"Aki ezeket tagadja, cinkosa az elkövetőknek!" - mondta Tajani. Kijelentette, az áldozatoknak azért kellett meghalniuk, mert olaszok voltak.

A Venezia-Giulia, Isztria és Dalmácia területén meggyilkolt vagy onnan elüldözött olaszoknak 2004 óta van emléknapja. 1945 és 1947 között mintegy 11 ezer olasz katonát és civilt lőttek bele a karszthegység üregeibe a jugoszláv partizánok és a jugoszláv hadsereg katonái. Kétszázötvenezerre teszik azoknak a számát, akik mindenüket hátrahagyva menekültek el Jugoszlávia területéről Itáliába. Olaszországban évtizedeken keresztül hallgatás kísérte a sorsukat.

Sergio Mattarella olasz államfő a szombati megemlékezésen kijelentette: az olaszok legyilkolása nem a fasizmussal szembeni bosszú volt, mivel az áldozatok közül sokaknak semmi közük nem volt a fasizmushoz és az üldözésekhez. Miközben Olaszország területén a náci fasizmus elleni háború győzelme szabadságot és demokráciát hozott, a jugoszláv csapatok által ellenőrzött területen élő olaszokra további szenvedés várt.

"Közös sors volt ez több közép-európai nép számára, amelyek a nácizmusból a kommunizmus elnyomása alá kerültek" - mondta Sergio Mattarella.

Szlovéniában 2015-ben törvény lépett életbe az egykori üldözött olasz közösség tagjainak kárpótlására. Az Itália területére átmenekült isztriai és dalmáciai olaszok személyes tárgyai, bútorai a mai napig az egykori trieszti kikötő raktárépületeiben vannak felhalmozva.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!