A kaliforniai kormányzó törvényt írt alá illegális migránsok egy részének ingyenes orvosi ellátásáról

Külföld, 2019.07.10

Gawin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója szerdán törvényt írt alá illegális migránsok egy részének járó ingyenes orvosi ellátásáról.

A törvény értelmében a 25 éves és annál fiatalabb illegális migránsok is részesülhetnek az állami Medicaid-program biztosította egészségügyi ellátásból. Kalifornia ezzel az Egyesült Államok első tagállama lett, amely ingyenes orvosi ellátást biztosít az Egyesült Államokban jogtalanul tartózkodó felnőttek számára. A 18 évesnél fiatalabbaknak már korábban is járt a Medicaid, függetlenül attól, hogy legálisan vagy illegálisan élnek-e az országban.

A Medicaid-program az alacsony jövedelmű, nehéz anyagi körülmények között élő amerikaiak egészségügyi ellátásáról gondoskodik, s mivel állami program, ezért lényegében az adófizetők pénzét használja fel.

A kaliforniai tisztségviselők mintegy 90 ezer újabb illegális migráns orvosi eláltásával számolnak. Sajtóinformációk szerint ez évente mintegy 98 millió dollárjába kerül Kalifornia államnak. Donald Trump elnök a döntést "őrültségnek" minősítette.

A kormányzó és az állam demokrata párti törvényhozói az egészségügyi ellátásban részesülők körének további bővítését ígérik. A The Washington Times című lap szerdán arról közölt - bírósági dokumentumokra hivatkozó - riportot, hogy az Egyesült Államok déli határain az emberkereskedők mentőautókat használva próbálják meg becsempészni az illegális migránsokat az ország beljebb fekvő városaiba. A riport konkrétan a texasi Houstont nevezte meg, mint az embercsempészek egyik fő célpontját. A hét végén az amerikai határőrök lepleztek le egy olyan mentőautót, amely hat illegális migránst szállított.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!