TV műsor

A "kalózok és a polgármesterek" választási koalíciója a legnépszerűbb Csehországban

Külföld, 2021.06.06

Négy hónappal az október 8-9-re kiírt képviselőházi választás előtt a "kalózok és a polgármesterek" - azaz a Cseh Kalózpárt és a Polgármesterek és Függetlenek pártja - választási koalíciója a legnépszerűbb Csehországban.

Amennyiben most tartanák meg a választást, a két párt koalícióját a megkérdezettek 26 százaléka támogatná. A második helyen a három jobboldali párt alkotta Spolu (Együtt - ODS, TOP 09, KDU-CSL) választási koalíció végezne 21,5 százalékkal, míg a jelenleg koalícióban kormányzó ANO mozgalom 20 százalékot kapna.

A Kantar CZ ügynökségnek a közszolgálati Cseh Televízió számára készített országos felméréséből, amelynek eredményét vasárnap hozták nyilvánosságra Prágában, továbbá kiderült, hogy a 200 tagú parlamenti alsóházba összesen hat párt és választási koalíció kerülne pedig.

A bevándorlás ellenes Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 10 százalékkal a negyedik, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja 5,5 százalékkal az ötödik, míg a korrupcióellenes programmal kampányoló Prísaha (Eskü) mozgalom öt százalékkal hatodikként kerülne be a képviselőházba. A Prísaha mozgalmat Robert Slachta, a cseh rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának egykori parancsnoka alig néhány hónapja alapította.

A kormánykoalíció kisebbik tagja, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) támogatottsága már hosszabb ideje a parlamenti küszöböt jelentő öt százalék alatt mozog.

A két ellenzéki választási koalíció egyaránt azt hangsúlyozza, hogy célja Andrej Babis koalíciós kormányának leváltása, amelyet széleskörű korrupcióval vádolnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!