TV műsor

A katonai együttműködés folytatásáról tárgyalt az orosz és a venezuelai védelmi miniszter

Külföld, 2018.12.06

Reményét fejezte ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, hogy az orosz katonai gépek továbbra is igénybe vehetik majd a venezuelai reptereket, a hadihajók pedig a kikötőket, amikor csütörtökön Moszkvában fogadta a dél-amerikai országból érkezett hivatali partnerét, Vladimir Padrino Lópezt.

Sojgu kijelentette, hogy a két ország között rendszeresek a szakemberek és küldöttségek cserelátogatásai. Megjegyezte: a venezuelai repülőterek használata lehetőséget ad az orosz pilóták számára, hogy fontos tapasztalatokat gyűjtsenek a hosszú távú repülés terén és jó harckészültségi állapotban tartsák a haditechnikát.

Az orosz védelmi miniszternek a zárt tárgyalást megelőzően elhangzott szavai szerint a két félnek van miről tárgyalnia a katonai és a haditechnikai együttműködés témájában, valamint általában a Venezuelában kialakult helyzetről. Sojgu kiemelte, hogy venezuelai kollégájával a két ország elnöke, Vlagyimir Putyin és Nicolás Maduro előző napi tárgyalásának eredményei alapján folytatott megbeszélést.

Putyin szerdán, amikor Novo-Ogarjovóban fogadta Madurót, elítélte a venezuelai politikai helyzet terrocselekmények általi megváltoztatására irányuló kísérleteket. Egyúttal támogatásáról biztosította tárgyalópartnerének "a társadalmi egyetértés" megteremtésére és az ellenzékkel való viszony rendezésére irányuló erőfeszítéseit.

"Természetesen elítélünk minden, nyilvánvalóan terrorista jellegű lépést, minden olyan kísérletet, amely a helyzet erőszakos megváltoztatására irányul" - mondta.

Putyin elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy az idén sikerült megfordítani az orosz-venezuelai kereskedelmi forgalomban korábban megmutatkozó negatív tendenciát.

A szerdai találkozót megelőzően Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak válaszolva kijelentette: az orosz elnöki hivatalnak semmi köze sincs azokhoz az elképzelésekhez, amelyek szerint Oroszországnak rakétákat kellene telepítenie Latin-Amerikába a szárazföldi telepítésű, közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök (INF) megsemmisítéséről szóló megállapodás megszűnése esetén.

Ilyen felvetések szakértői médiaviták során hangzottak el Moszkvában.

A venezuelai rendszer ellen az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat vezetett be arra hivatkozva, hogy Maduro aláásta a demokratikus intézményrendszert hatalmának megtartása érdekében. Az országban súlyos gazdasági válság alakult ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!