A kelet-közép-európai termékeket népszerűsítő kiállítást és vásárt rendeznek Kelet-Kínában

Külföld, 2021.04.21

A kelet-közép-európai termékeket népszerűsítő kiállítást és vásárt rendeznek a kelet-kínai Ningpo városában, ahol állandó kiállítás keretében is megismerhetőek a régió importcikkei - számolt be Csiu Tung-jao, Ningpo város polgármestere szerdán, egy Pekingben szervezett eseményen.

A június 8. és 11. között esedékes, második Kína-KKE Kiállítás és Vásárt 200 ezer négyzetméteres területen rendezik meg. Az expóhoz kapcsolódóan hét fórumot és konferenciát, továbbá 13 gazdasági és kereskedelmi együttműködési eseményt tartanak, a többi közt a digitális gazdaság, az egészségipar, valamint az oktatás témáiban. Az expo része egy 15 ezer négyzetmétert elfoglaló állandó kiállítás is, ahol a KKE országok több mint négyezer importterméke ismerhető meg. A kiállítás és vásár befejeztével a bemutatott termékeket és szolgáltatásokat Kína 11 másik tartományában és városában is népszerűsítik.

A kelet-kínai Csöcsiang tartományban fekvő, 8,5 millió lakosú kikötőváros a kelet-közép-európai (KKE) országokból származó termékek legnagyobb elosztópontja Kínában. 2020-ban Ningpo teljes kereskedelmi forgalma a KKE országokkal elérte a 4,62 milliárd dollárt. A város több, a kelet-közép-európai országok és Kína közötti együttműködés előmozdítását célzó rendezvénynek ad helyszínt rendszeresen. Egyebek mellett miniszteri szintű konferenciákat és polgármesteri találkozókat szerveztek már itt. A Ningpo-Csousan kikötő a világ legforgalmasabb teherkikötője, és a világ harmadik legforgalmasabb konténerkikötőjének számít.

Hszi Csin-ping kínai elnök a februári Kína-KKE csúcstalálkozón azt tűzte ki, hogy Kína az elkövetkező öt év során több mint 170 milliárd dollár értékben vásárol termékeket a régió országaiból. Emellett a mezőgazdasági együttműködés elmélyítésére is ígéretet tett, kijelentve, hogy Kína a következő öt évben megkétszerezi a KKE országok mezőgazdasági termékeinek behozatalát, és 50 százalékkal növeli a kétoldalú agrárkereskedelmet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!