A kelet-líbiai erők szabadon engedték a foglyul ejtett hat török állampolgárt

Külföld, 2019.07.01

A helyi török érdekeltségek elleni támadással fenyegetőző Halífa Haftar tábornok kelet-líbiai erői szabadon engedték a foglyul ejtett hat török állampolgárt, miután a török külügyminisztérium előző nap ezt követelte - jelentette hétfőn az Anadolu török állami hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A beszámoló szerint az érintett török tengerészek, akik egy líbiai tulajdonban álló hajón dolgoznak, saját döntésük alapján már újból felvették a munkát.

A török külügyminisztérium vasárnap közölte, hogy a Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) hat török állampolgárt fogva tart. Egyben jelezték: amennyiben az LNA nem engedi szabadon a foglyokat, a milícia legitim hadi célponttá válik.

Az Ankara és a tobruki ellenkormányhoz hű Haftar közötti konfliktus azt követően éleződött ki, hogy az LNA szóvivője, Ahmed al-Miszmári tábornok pénteken megvádolta Törökországot: szárazföldön és levegőben is közvetlen támogatást nyújt, katonákat és eszközöket bocsát rendelkezésére az ENSZ támogatta, tripoli székhelyű, rivális egységkormányhoz hű erőknek.

Haftar szombaton tilalmat rendelt el a Líbia és Törökország közötti légi járatokra, és közölte, hogy a török hajók, repülőgépek, illetve az országban működő török vállalatok immáron törvényes hadi célpontok lesznek erői számára.

Hulusi Akar török védelmi miniszter vasárnap válaszcsapásokat helyezett kilátásba a kelet-líbiai erők fenyegetőzéseit követően. Mint fogalmazott, a török egységekkel szembeni bármiféle ellenséges álláspont vagy ellenük irányuló támadás a leghatásosabb és legerősebb intézkedésekkel találná magát szemben.

A kelet-líbiai erők vasárnap este azt közölték, hogy légvédelmük megsemmisített egy török drónt az általuk ostromlott főváros, Tripoli egyetlen még működő, Mitiga nevű légi támaszpontjánál, megakasztva ezzel a kereskedelmi járatok indítását és fogadását is. Aguila Száleh, a kelet-líbiai erők főparancsnoka vasárnap éjjel általános mozgósítást rendelt el az észak-afrikai országban.

A nemzetközi közösség által elismert nemzeti egységkormányhoz hű milíciák szerdán visszafoglalták Garjánt, amely az LNA előretolt bázisa volt azóta, hogy Haftar április 4-én megindította csapatait a főváros ellen. Az offenzíva a főváros déli részén elakadt, az összecsapások azóta is változó intenzitással folynak a környéken.

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!