TV műsor

A kelet-ukrajnai válság rendezéséről tárgyalt Zelenszkij a német és a francia külügyminiszterrel

Külföld, 2019.05.30

A Donyec-medencei fegyveres konfliktus rendezésének lehetőségeiről, azon belül a minszki folyamat felélesztéséről és a normandiai formátumú tárgyalásokról cserélt eszmét Volodimir Zelenszkij ukrán államfő Heiko Maas német és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszterekkel csütörtökön Kijevben.

A találkozó után Heiko Maas újságírók előtt hangot adott azon meggyőződésének, hogy a béke Kelet-Ukrajnában csakis a normandiai keretek között állítható helyre. "Megállapodtunk abban, hogy a normandiai formátumú, azaz Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország részvételével zajló tárgyalások keretében törekedni fogunk arra, hogy teljesüljenek a minszki megállapodások, és végre helyreálljon a béke Ukrajna keleti részében" - fogalmazott a német diplomácia vezetője.

Maas hozzátette: Zelenszkij a maga részéről prioritásnak nevezte a béke helyreállítását Kelet-Ukrajnában, és "mi őt ebben támogatjuk".

Az ukrán elnök kedvezően értékelte Németország és Franciaország támogatását a fegyveres konfliktus rendezésében, hangsúlyozva, hogy a tűzszünet elérése, a háború befejezése minden egyes ukrán számára elsődleges fontosságú.

Zelenszkij hozzáfűzte, hogy ezen túlmenően támogatásukról biztosították őt a külügyminiszterek gazdasági kérdésekben és a korrupció elleni küzdelemben is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!