A kémkedési botrány miatt a spanyol kormány szigorítja a hírszerző központ ellenőrzésére vonatkozó törvényt

Külföld, 2022.05.26

A spanyol kormány szigorítja a hírszerző központ (CNI) bírósági ellenőrzésére vonatkozó jogszabályt, és új törvényt dolgoz ki a minősített adatok védelméről - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök csütörtökön Madridban a parlament ülésén, ahol ellenzéki pártok kezdeményezésére számolt be a néhány hete kipattant kémkedési botrányról.

A kormányfő szerint a CNI működésének szabályozását "az új technológiai és társadalmi kihívásokhoz" kell igazítani. A készülő reform során figyelembe veszik az ombudsman javaslatait is, hogy az ellenőrzési és biztonsági garanciákat az egyének jogainak figyelembe vételével erősítsék meg - tette hozzá.

Pedro Sánchez halaszthatatlannak nevezte, hogy "a demokratikus és alkotmányos alapelvekhez igazodó" új törvény szülessen a minősített adatoktól, mivel a szolgálati titokra vonatkozó aktuális rendelkezést még 1968-ban - a Franco-diktatúra idején - fogadták el.

"Tovább dolgozunk a biztonság fokozásán" - jelentette ki hozzátéve, hogy aktualizálni fogják a nemzetbiztonsági és a kiberbiztonsági stratégiát is.

A miniszterelnök felszólalásában hangsúlyozta: a kormány nem ismeri a hírszerző központ operatív döntéseit, és nem volt tudomása a függetlenségi katalán politikusok megfigyeléséről.

A Citizen Lab kanadai kutatócsoport április közepén hozta nyilvánosságra jelentését, amely szerint több mint hatvan katalán szeparatista politikus telefonján találtak a Pegasus kémszoftverre utaló nyomokat.

Két héttel később a spanyol kormány bejelentette: a miniszterelnök valamint a védelmi miniszter hivatali mobiltelefonját is megfigyelték ismeretlenek, adatokat töltöttek le róluk 2021 májusában és júniusában. Később kiderült, hogy Fernando Grande-Marlasaka belügyminiszter után is kémkedtek ugyanezzel a módszerrel.

Ezután Paz Estebán, a CNI vezetője zárt ajtók mögött tartott, parlamenti bizottsági meghallgatásán arról tájékoztatta a pártok frakcióvezetőit, hogy a hírszerző központ 18 katalán függetlenségi politikust figyelt meg bírósági felhatalmazás alapján. Esteban azt nem fedte fel, hogy a megfigyelés mikor és milyen módszerrel történt. A CNI vezetőjét leváltották.

A kormány az ügyben a központi büntetőbírósághoz fordult és átadta az eddig összegyűlt összes információt. A bíróság titkosította a nyomozást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!