TV műsor

A képzeletbeli határok legyőzésével foglalkozik az 59. Viennale

Külföld, 2021.09.06

A képzeletbeli határok legyőzésével foglalkozik az 59. Viennale nemzetközi filmfesztivál, amelyet október 21. és 31. között rendeznek Bécsben.

A legnagyobb osztrák nemzetközi filmfesztivál idén olyan kérdéseket jár körül, mint a generációk közötti párbeszéd, a demokrácia válsága, vagy a messzi tájak iránti kínzó vágy - tájékoztatta Bécs Város Külképviseleti Irodája az MTI-t.

A fiatalok és idősek közötti párbeszéddel foglalkozó alkotások között van egyebek mellett Ignacio Cerois Mi lesz a nyárból (Que sera del verano) és Celine Sciamma francia forgatókönyvíró-rendező Fiatal Anya (Petite maman) című filmje.

Ugyancsak a generációs szakadék témáját dolgozza fel Maria Speths német alkotó Bachmann úr és osztálya (Herr Bachmann und seine Klasse), valamint az Örökség (The Inheritance) Ephraim Asili rendezésében.

Egy másik blokkban a jelenlegi világeseményekre reagálnak a filmek. Murakami Haruki japán író egyik novelláját dolgozza fel Vezesd az autómat (Drive My Car) Hamagucsi Rjuszuke rendezésében.

Ezen kívül Juho Kuosmanen finn alkotó Hatos számú kabinja (Hytti nro 6), Sebastian Meise osztrák rendező Nagy szabadsága (Große Freiheit), valamint a Beatrix lesz látható, Milena Czernovsky és Lilith Kraxner rendezése.

Az idei Viennalén kiemelt figyelmet kapnak Terence Davies angol forgatókönyvíró, filmrendező, regényíró, színész alkotásai, egyebek mellett A vidámság háza (The House of Mirth) vagy Csendes szenvedély (A Quiet Passion) című irodalmi feldolgozások mellett a rendező legújabb, idei munkája, a Benedictiont tűzik műsorra. Davies, aki személyesen is ellátogat a Viennáléra, rendezte a fesztivál bemutatkozó kisfilmjét - közölték.

Szintén kiemelt figyelmet kap az egykori Osztrák-Magyar Monarchia (mai Ukrajna) területén született Henrik Galeen munkássága. Galeen sokak számára a hNosferatu című, 1922-ben bemutatott fekete-fehér német némafilm forgatókönyvírójaként lehet ismerős, a Viennale a rendező életművét vonultatja fel.

Mint írják, Fabrizio Ferrarot olasz rendező-forgatókönyvírót, a "gondolat és képzelet" alkotásainak megteremtőjét, míg Segundo de Chomon spanyol rendezőt "az illúzió művészetének úttörőjeként" ünneplik majd a fesztiválon. A 2012-ben elhunyt Amos Vogel, bécsi születésű filmtudományi szakember és kritikus századik születésnapjára A film mint felforgató művészet (Film as a Subversive Art) című retrospektív programmal emlékeznek meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!