A kétoldalú együttműködésről és Bosznia-Hercegovina uniós integrációjáról tárgyalt a boszniai és magyar kormányfő

Külföld, 2024.04.04

A kétoldalú együttműködésről és Bosznia-Hercegovina uniós integrációjáról tárgyalt csütörtökön Szarajevóban Borjana Kristo boszniai kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel a boszniai kormány honlapján megjelent közlemény szerint.

A dokumentum szerint Kristo kiemelte a két baráti ország közötti jó együttműködést, valamint üdvözölte Bosznia-Hercegovina és Magyarország gazdasági vegyes bizottságának munkáját, megjegyezve, hogy jelentős hely és igény van a kétoldalú kereskedelmi forgalom növelésére.

A boszniai kormányfő köszönetét fejezte ki Orbán Viktornak és a magyar diplomáciának azért, hogy határozottan és fenntartások nélkül támogatják Szarajevó európai útját.

Hozzátette: az Európai Tanács döntése egyben megerősítése Magyarország és Bosznia-Hercegovina kölcsönös barátságának, azoknak az erőfeszítésnek, amelyek az EU-tagság feltételeinek szükséges szintjét eredményezték.

Jelezte: Bosznia-Hercegovina a csatlakozási tárgyalások megnyitásával új fejezetet nyitott Európa jövőben, de még sok munka áll előtte, amelyen intenzíven kell dolgoznia.

Elmondta: Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjének kényszerű beavatkozása jelentősen megnehezíti az európai normákhoz és gyakorlatokhoz való igazodást.

"Nagyon fontos, hogy minden megoldás, és nem csak a választási törvény, amely Bosznia-Hercegovina számára különösen fontos kérdés, hanem minden más is belső párbeszéd és megegyezés eredménye legyen, intézményes kereteken belül, a demokratikus elvek és a jogállamiság tiszteletben tartásával" - hangsúlyozta Kristo.

Kiemelte: továbbra is összpontosítani kell a reformokra és az európai integráció felé vezető útra, az intézmények és a demokratikus folyamatok egyidejű megerősítésével, annak érdekében, hogy Bosznia-Hercegovina állandó stabilitása és jóléte biztosított legyen.

A találkozó végén felhívta a figyelmet arra, hogy folytatni kell a jó gazdasági együttműködést Bosznia-Hercegovina és Magyarország között, kiváltképp a vállalkozások területén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!