A kijevi parlament nemzetközi intézményekhez fordul Oroszország "katonai zsarolása" miatt

Külföld, 2022.01.25

Az ukrán parlament határozatot fogadott el kedden, amelyben nemzetközi intézményekhez és külföldi államokhoz fordul felhívással Oroszország Ukrajnával szembeni "katonai zsarolása" miatt.

A dokumentumot 282 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. Minden frakció megszavazta, kivéve a Moszkva-barát Ellenzéki Platform - Az Életért párt képviselőcsoportját.

A határozat teljes elnevezése: a Verhovna Rada felhívása az ENSZ-hez, az Európai Parlamenthez, a külföldi kormányokhoz és parlamentekhez, valamint a nemzetközi szervezetek parlamenti közgyűléseihez az Ukrajnával szembeni katonai zsarolás elfogadhatatlansága miatt az Oroszországi Föderáció részéről, amelyet Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseinek megakadályozása érdekében folytat.

Az előterjesztésben a parlament kimondja, hogy Oroszországnak a nemzetközi partnerekkel szemben támasztott követelései, amelyekkel meg akarja akadályozni Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseinek megvalósulását, számos nemzetközi szerződés, valamint a nemzetközi jog elveinek és normáinak megsértését jelentik. A határozat értelmében elküldik a felhívás szövegét a felsorolt szervezetekhez és intézményekhez.

Az utóbbi időben a Nyugat és Oroszország között fokozódott a feszültség. Vlagyimir Putyin orosz elnök jogilag rögzített garanciákat követelt, amelyek kizárják a NATO további bővítését keleti irányba és fegyverek telepítését Ukrajnába, mert mindez szerinte veszélyezteti Oroszország biztonságát. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és az észak-atlanti szövetség több tagállamának vezetői visszautasították Moszkva e követelését.

Közben Oroszország nagy létszámú katonát és fegyverzetet vont Ukrajna határaihoz. Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára december 22-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Oroszország 122 ezer katonát állomásoztat Ukrajna határainak közvetlen közelében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!