A kínai elnök a békés együttélést jelölte ki a kínai-amerikai kapcsolatok egyik céljaként

Külföld, 2021.11.16

Hszi Csin-ping kínai elnök a békés együttélést és a mindkét fél számára előnyös együttműködést jelölte ki az amerikai-kínai kapcsolatok céljaként, amikor pekingi idő szerint kedd reggel videókapcsolaton keresztül egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint Hszi hangsúlyozta: a két országnak tiszteletben kell tartania egymást, és belügyeik megfelelő kezelése mellett teljesíteniük kell nemzetközi kötelezettségeiket is.

Minthogy a kínai elnök a koronavírus-járvány megjelenése óta nem hagyta el országát, a csúcstalálkozót videókapcsolaton keresztül szervezték meg. Hszi és Biden idén korábban már két alkalommal egyeztetett egymással telefonon.

A két ország között az utóbbi időszakban a viszony egyre feszültebbé vált elsősorban a Kína által saját területének tekintett Tajvan, továbbá egy sor egyéb kérdés kapcsán, mint például az északnyugat-kínai Hszincsiangban élő, muszlim vallású ujgurok emberi jogi helyzete, a hongkongi szabadságjogok korlátozása, valamint Kína dél-kínai-tengeri területi követelései.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!