A kínai külügyminisztérium a pakisztáni pokolgépes merénylet kivizsgálását sürgette

Külföld, 2022.04.27

A kínai külügyminiszter a dél-pakisztáni Karacsi Egyetem kampuszán elkövetett pokolgépes merénylet alapos kivizsgálását sürgette szerdán, kínaiak ellen irányuló, előre kitervelt terrortámadásnak minősítve az esetet.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján "szigorú büntetést" követelt az előző nap végrehajtott merénylet felelőseinek.

A helyi rendőrség előzetes vizsgálata szerint a Karacsi Egyetem kampuszán öngyilkos merényletben robbant fel egy furgon, amelyben a helyi Konfuciusz Intézet kínai munkatársai utaztak. A robbanás következtében három kínai állampolgár - köztük az intézet igazgatója és nyelvtanárai -, valamint a pakisztáni sofőr vesztette életét. Egy negyedik kínai és egy pakisztáni őr pedig megsebesült.

A kínai külügyi szóvivő szerint a terroristák szándékosan vettek célba tanárokat, akik az "emberi civilizáció továbbörökítői és a kulturális kapcsolatok előmozdítói". Kína határozottan elítéli és mélységesen felháborítónak találja az ilyen tetteket - tette hozzá.

A támadás elkövetőjeként egy szélsőséges csoport, a Beludzsisztáni Felszabadítási Hadsereg jelentkezett. Állításuk szerint a járművet egy nő robbantotta fel. A szélsőségesek többször vettek célba kínai állampolgárokat a múltban.

A kínai állami sajtó beszámolói szerint Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök az incidenst követően látogatást tett Kína Iszlámábádban állomásozó nagykövetségén, és részvétét nyilvánította az áldozatok családjai, valamint Kína felé. Sarif hangsúlyozta: Pakisztán a terrorizmus minden formáját elítéli. Hozzátette: a Pakisztán és Kína közötti stratégiai kapcsolat ellen irányuló gonosztettek sem tudnak csorbát ejteni a két ország közötti együttműködésen.

Pakisztánban kínai munkások ezrei élnek és dolgoznak, többségük az Egy övezet, egy út nevű, kínai kezdeményezésű, globális infrastrukturális és gazdasági kezdeményezés égisze alatt működő projektekben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!