A KMKSZ tiltakozott a magyar jelképek használatának tilalma miatt a munkácsi magyar középiskola tanévnyitóján

Külföld, 2023.09.05

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége nyilatkozatban tiltakozott amiatt, hogy a munkácsi II. Rákóczi Ferenc magyar középiskola tanévnyitóján az intézmény vezetői nem engedélyezték a magyar jelképek használatát.

A KMKSZ elnöksége nyilatkozatában sajnálattal állapította meg, hogy "a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolában tapasztalható folyamatok tovább csökkentik a minőségi magyar tannyelvű oktatás megmaradásának esélyeit a városban".

A legnagyobb kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet vezetése felháborítónak tartja, hogy "az intézmény korábbi igazgatójának indokolatlan felmentését követően a Munkácsi Városi Tanács által kinevezett új igazgató nem engedélyezte a magyar nemzeti szimbólumok használatát a tanévnyitó ünnepségen". A nyilatkozat szerint "ez semmilyen törvényi előírással nem ellentétes, és Ukrajna függetlensége óta a nemzetiségi nyelven oktató-nevelő intézményekben bevett gyakorlat".

"Úgy véljük, hogy a munkácsi városvezetés által folytatott magyarellenes akciók etnikai feszültségeket gerjeszthetnek, ami nem szolgálja sem a kárpátaljai közösség, sem Ukrajna érdekeit" - áll a KMKSZ elnökségének MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.

A munkácsi magyar tannyelvű középiskola korábbi igazgatóját, Schink Istvánt idén januárban menesztették. Az ügyben bírósági eljárás van folyamatban a magyar fél által benyújtott panasz nyomán.

Az iskola élére két héttel a tanévkezdés előtt kinevezett Marija Pauk korábban az egyik munkácsi óvoda igazgatója volt, nem tud magyarul, és nem kötődik a magyar közösséghez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!