A kongresszus demokrata párti politikusai bírálják William Barr igazságügyi minisztert

Külföld, 2019.05.02

Az amerikai kongresszus vezető demokrata párti politikusai csütörtökön hazugsággal vádolták William Barr igazságügyi minisztert,  és bírálták azért is, mert a csütörtöki meghallgatáson nem jelent meg.

Nancy Pelosi házelnök szerint az igazságügyi miniszter az előző napi szenátusi meghallgatáson "hazudott" és ezzel "bűncselekményt követett el".

A házelnök konkrétan nem utalt arra, hogy a tárcavezető mivel kapcsolatban nem mondott volna igazat. "Senki nem áll a törvények felett. Sem az Egyesült Államok elnöke, sem az igazságügyi miniszter" - hangoztatta csütörtöki sajtókonferenciáján.

Kerri Kupec, az igazságügyi minisztérium szóvivőnője "megalapozatlan támadásnak" és "meggondolatlan, felelőtlen, és hamis" állításnak minősítette Pelosi megjegyzéseit.

Szerdán a szenátus igazságügyi bizottságában tartottak meghallgatást, amelyen a miniszter védelmébe vette álláspontját a Mueller-jelentésről.

A meghallgatás előtt pár órával hozta nyilvánosságra a The Washington Post című lap, hogy Robert Mueller, a róla elnevezett vizsgálóbizottság vezetője korábban egy Barrhoz intézett levélben kifogásolta a jelentésről a miniszter által készített rövid összefoglalót, mert szerinte az nem tükrözte a jelentés lényegét. A bizottság a 2016-os elnökválasztáson a Trump-kampány munkatársai és az oroszok közötti esetleges összejátszást és azt tárta fel, hogy vajon Donald Trump esetlegesen akadályozta-e az igazságszolgáltatást. A jelentés leszögezte: sem Trump, sem kampánycsapatának munkatársai nem játszottak össze oroszokkal.

Az igazságszolgáltatás akadályozására vonatkozó vizsgálat ügyében a bizottság nem vont le következtetéseket, ezt az igazságügyi miniszterre bízta, aki - a munkatársaival történt konzultáció után - megállapította: nincs elégséges bizonyíték arra, hogy az elnök akadályozta volna az igazságszolgáltatást.

A heves szócsatákkal tűzdelt meghallgatás után az igazságügyi minisztérium bejelentette: William Barr a csütörtökre tervezett képviselőházi bizottsági meghallgatáson már nem vesz részt. Az indoklás szerint azért, mert a bizottsági tagok megszavazták, hogy nem a politikusok, hanem a bizottság jogászai kérdezték volna őt. A miniszter csütörtökön nem is jelent meg a kongresszusban.

Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának vezetője csütörtökön újságíróknak kijelentette: megpróbál még egyszer megállapodásra jutni William Barr meghallgatása ügyében, s ha ez nem sikerül, akkor megindíthatja az eljárást Barr felelősségre vonásáért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!