A korrupcióval gyanúsított osztrák pénzügyminiszter perrel fenyegetőzött

Külföld, 2021.02.12

A csütörtöki házkutatás és az ellenzék heves támadásai után Gernot Blümel osztrák pénzügyminiszter péntek délután "ellentámadást" indított. A tárcavezető a nyilvánosság előtt esküvel felérő nyilatkozatot tett, miszerint sem ő, sem pártja, az Osztrák Néppárt(ÖVP) nem fogadott el pártadományt a Novomatic szerencsejáték nagyvállalattól, és mindenkit perrel fenyegetett meg, aki ennek az ellenkezőjét állítja. Az ellenzék bizalmatlansági indítványt kíván benyújtani Blümel ellen.

A miniszter elleni nyomozás kiváltó oka egy 2017-ből származó üzenet, miszerint a Novomatic akkori elnök-vezérigazgatója, Harald Neumann arra kérte Blümelt, hogy segítsen egy találkozó létrejöttében Sebastian Kurz jelenlegi kancellárral, akkori külügyminiszterrel, a beszélgetés egyik témája az adományozás, másik sarkalatos pontja "egy olaszországi probléma" lett volna. A Novomaticot akkoriban nagy összegű utólagos adó-követelés fenyegette Ausztria déli szomszédjától.

Sajtóértesülések szerint Blümel arra kérte a pénzügyminisztérium akkori államtitkárát, Thomas Schmid-et, hogy telefonon hívja vissza Neumann-t. Ezzel kapcsolatban a pénzügyminiszter úgy nyilatkozott: "Azt gondolom, Neumann sérelmezte, hogy a pénzügyminisztérium nem jelentkezett a megkeresésére, így történhetett, hogy SMS-t írtam Schmied-nek."

Az ellenzék már péntek délelőtt több fronton támadta a minisztert, végül egy közös nyilatkozatban rendkívüli parlamenti ülést szorgalmazott. A rendkívüli ülésre jövő hét közepén kerül sor, és azon Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) frakcióvezetője bizalmatlansági indítványt kíván benyújtani Blümel ellen.

Az FPÖ elnöke, Norbert Hofer felszólította Alexander Van der Bellen államelnököt, hogy oszlassa fel a kormányt, nevezzen ki szakértői kabinetet, és írjon ki új választásokat.

Beate Meinl-Reisinger, a Liberális Fórum (NEOS) elnöke kormányátalakítást követel, de a koronavírus-járványra való tekintettel ellenzi az új választások kiírását. "Blümel árt az ország jó hírének, ezért le kell mondania." - jelentette ki.

Még az ÖVP koalíciós partnere, az Osztrák Zöld Párt (Grüne) sem sietett megvédeni a minisztert. Werner Kogler alkancellár tartózkodott a véleménynyilvánítástól, és Sigrid Maurer frakcióvezető - aki a miniszter lemondását követelő hangokat ugyan elhamarkodottnak tartja - arra szólította fel Blümelt, hogy tárja fel a tényeket.

Ezt igyekezett Blümel megtenni péntek délután, és hangoztatta, hogy sem pártja, sem pártközeli egyesületek nem fogadtak el adományt a Novomatic-tól. Arra a kérdésre, hogy Neumann miért éppen neki írt SMS-t, a miniszter azt válaszolta: "Feltételezem, valakihez fordulnia kellett, és hozzám épp volt mobilszáma."

Míg az FPÖ és a NEOS nem találta kielégítőnek a miniszter magyarázatát, néppárti társai (ÖVP) oldaláról komoly támogatás érkezett részére. Az ellenzéknek - különös tekintettel az Osztrák Szociáldemokrata Pártra (SPÖ) - "visszatekintést" javasoltak azokra az időkre, amikor ők voltak hatalmon, és Blümel elleni "hecckampányt" emlegettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!