A koszovói elnök kész vallomást tenni a háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróságon

Külföld, 2019.01.21

Hashim Thaci koszovói elnök hétfőn kijelentette, hogy kész vallomást tenni, ha a koszovói háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság beidézi.

A pristinai sajtó jelentései szerint az elnök úgy fogalmazott: "Ha bármikor is beidéznek, teljes felelősséggel és átláthatósággal válaszolok a kérésre". A koszovói elnök arra szólított fel másokat, hogy ők is tegyenek így.

A koszovói háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság a múlt héten kezdte meg a tanúk meghallgatását.

A hágai székhelyű különleges bíróság és az ügyészség feladata az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején gerillaakcióiról elhíresült Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) által elkövetett - feltételezett - háborús bűnök vizsgálata.

Az UCK tettei máig vitatottak. Még azzal is vádolták, hogy szervkereskedelmi hálózatot működtetett, amelynek keretében állítólag fogságba ejtett vagy elrabolt szerb és albán nemzetiségű személyeket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg. A szervkereskedelmi üggyel kapcsolatban Hashim Thaci neve is felmerült. Míg a szerbek szemében az UCK egykori vezetői és tagjai mind háborús bűnösök, a koszovóiak többsége hősként tekint a szerbek elleni harcok vezetőire.

Az egykori UCK-nak tagja volt Hashim Thaci államfő, Ramush Haradinaj kormányfő és Kadri Veseli házelnök is. Amennyiben bármelyiküket is bűnösnek találná a taláros testület, felborulna a politikai egyensúly Koszovóban, választásokat kellene tartani, és feltételezhetően a koszovói állampolgárok Nyugatba vetett bizalma is megrendülne. Ők ugyanis úgy vélik, hogy 1998-1999-ben a szabadságukért harcoltak az elnyomó szerbek ellen, és szabadságharcuk megalapozott volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!