A közfinanszírozás rendbetétele és átfogó kilábalási program szerepel a brit kormány új törvényalkotási tervezetében

Külföld, 2021.05.11

A koronavírus-járvány által súlyosan megtépázott közfinanszírozás rendbetétele és átfogó országos kilábalási program szerepel a brit kormány kedden ismertetett új törvényalkotási tervezetének központi elemei között.

A programvázlatot II. Erzsébet királynő olvasta fel a brit parlament felső kamarájában, a Lordok Házában. Az évszázados hagyományra visszatekintő parlamenti évadnyitó ceremónia a járvány miatt ezúttal a szokásosnál sokkal szerényebb külsőségek közepette zajlott.

A királynő most első ízben jelent meg a nagy nyilvánosság előtt azóta, hogy férje, Fülöp edinburghi herceg április 9-én, életének századik és házasságuk 74. évében elhunyt.

A kormány a 95 esztendős uralkodó által felolvasott, 30 pontot tartalmazó tervezet elsődleges fontosságú elemei közé sorolta a koronavírus-járvány okozta súlyos károk felszámolását a gazdaságban, a közfinanszírozásban és a közszolgáltatásokban.

A program egyenes utalást tesz arra, hogy csökkenhetnek a reálgazdaságnak nyújtott példátlan költségvetési élénkítő juttatások a gazdasági növekedés beindulása után.

A tervezet megfogalmazása szerint a kormány fenntartható pályára tereli vissza a közfinanszírozást, amint a brit gazdaságban szilárd kilábalási folyamat kezdődik.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint a márciusban véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben a nettó államadósság-állomány 344 milliárd fonttal 2141,7 milliárd fontra (900 ezer milliárd forintra) emelkedett.

Az ONS számításai szerint ez 97,7 százalékos GDP-arányos nettó államadósság-rátának felel meg, és ehhez a tavalyi pénzügyi év végén 14,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány társult.

Ennél magasabb deficitet legutóbb az 1946 márciusában zárult pénzügyi évben mértek, amikor 15,2 százalék volt a hiány.

A királynő által kedden ismertetett törvényalkotási tervezet ugyanakkor megerősíti a kormány távlati kilábalási és egészségvédelmi programjának fő pontjait, köztük egy 4,8 milliárd fontos infrastrukturális beruházási alap létrehozását, nyolc szabadkikötő kiépítését az üzleti szektor támogatásra, és negyven új angliai kórház felépítését.

A szabadkikötők létrehozása gyakorlatilag vámmentes külkereskedelmi övezetek kialakítását jelenti rendszerint kikötők és repülőterek akár 40-50 kilométer átmérőjű tágabb körzeteiben.

Az ideérkező import rendszerint vámmentes, ha az árukat az üzleti vállalkozások továbbexportálják. Ez a gyakorlat főleg a leromlott gazdasági állapotú körzetek kereskedelmén lendíthet.

A tervezet politikai tartalmú törvényalkotási programpontjai között szerepel a rögzített időtartamú parlamenti időszakról szóló törvény visszavonása. Ezzel - a korábbi évtizedek gyakorlatát újból meghonosítva - ismét a mindenkori miniszterelnök személyes döntési hatáskörébe kerül a parlament feloszlatása és új választások kiírása.

A jelenlegi választási törvény öt évben rögzíti a parlament mandátumát, és ez csak akkor felülírható, ha az alsóházi képviselők kétharmados többséggel megszavazzák a soron kívüli választásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!