A külföldi ügynökök listájára került Oroszországban Navalnij korrupcióellenes alapítványa

Külföld, 2019.10.09

Külföldi ügynöknek minősítette szerdán az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által alapított Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványt szerdán az orosz igazságügyi minisztérium.

A tárca közleménye szerint a minisztérium moszkvai ügyekért felelős főosztálya arra a következtetésre jutott az alapítvány tevékenységének ellenőrzése során, hogy az megfelel "a külföldi ügynök teendőit ellátó nonprofit szervezet ismérveinek".

Ivan Zsdanov, az alapítvány elnöke az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy a döntésről hivatalos értesítést nem kapott.

Az igazságügyi tárca az RBK című gazdasági napilap érdeklődésére az intézkedést azzal indokolta, hogy megítélése szerint az alapítvány politikai funkciókat töltött be, és külföldi támogatásban részesült, egyebek között spanyol és amerikai szervezetektől. Vlagyimir Tyitov, a minisztérium nonprofit szervezetekkel foglalkozó osztályának vezetője azt hangoztatta, hogy az alapítvány hatni próbált az államhatalom szerveire, és külföldi finanszírozásból szervezett gyűléseket.

Zsdanov erre azt mondta, hogy az alapítványt kizárólag orosz állampolgárok finanszírozzák, és sohasem kapott külföldről támogatást. Az irányítása alatt álló szervezet tevékenységét átláthatónak nevezte, és közölte, arról rendszeresen beszámolt az igazságügyi minisztériumnak

Augusztus elején az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) egymilliárd rubel (mintegy 4,7 milliárd forint) értékű pénzmosás címén bűnvádi járást indított a Navalnij alapította alapítvány ellen, amelynek irodáit szeptemberben többtucatnyi orosz városban átkutatták. Az ügyön a Dozsgy ellenzéki online televízió értesülése szerint 112, kiemelt ügyekben eljáró nyomozó dolgozik.

A 2011 óta működő alapítvány több vezető munkatársa indulni kívánt a szeptemberi moszkvai képviselő-testületi választáson, de az illetékes hatóságok nem jegyezték be őket jelöltként, az ajánlóíven szereplő aláírások meghamisítására hivatkozva. Az érintettek a megmérettetésből való kizárásukat a Kreml akaratából végrehajtott diszkriminációnak nevezték, és július közepétől tiltakozásokat szerveztek a fővárosban.

Ezek engedélyezését a polgármesteri hivatal megtagadta. A hatóságok mintegy 1700 tüntetőt őrizetbe vettek, akik közül sokak ellen eljárás indult.

A függetlenek és a parlamenten kívüli ellenzék képviselőjelölt-aspiránsainak a kizárása nyomán Navalnij a hatalommal elégedetlenek számára az "okos szavazás" alkalmazását javasolta. Ennek a taktikának - a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltje legesélyesebb kihívója támogatásának - köszönhetően a kormánypárt elvesztette mandátumainak egyharmadát a moszkvai képviselő-testületben, igaz, így is megőrizte többségét.

A Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa tavaly, az elnökválasztás évében több, gyakorlatilag országos megmozdulást szervezett a korrupció ellen, valamint több orosz politikai és üzleti vezető vagyonosodásáról tett közzé a világhálón tényfeltáró jelentéseket. Magát Navalnijt a választásból kizárták az ellene gazdasági bűncselekmények ügyében meghozott - általa politikainak minősített - bírósági ítéletekre hivatkozva, pártalapítási kísérleteit pedig az illetékes hatóságok rendre elutasították.

Navalnij egyébként a 2013-as moszkvai polgármester-választáson a második helyen végzett a szavazatok 27,24 százalékával.

A "külföldi ügynökökre" vonatkozó szabályozás Oroszországban azokat a nonprofit szervezeteket és médiumokat érinti, amelyek külföldi kormányok, kormányszervek, külföldi állampolgárságú vagy állampolgársággal nem rendelkező személyek avagy azok megbízottjai részéről részesülnek pénzügyi vagy más anyagi támogatásban. A jogszabály kiterjed azokra a sajtóorgánumokra is, amelyeket az ilyen forrásokból részesülő orosz jogi személyek támogatnak.

A szabályozás értelmében a külföldi ügynökként nyilvántartott nonprofit szervezeteknek, médiumoknak nyilvánosan be kell majd jelenteniük, hogy ilyen minőségben működnek, és rendszeresen be kell számolniuk pénzügyeikről és személyzeti ügyeikről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!