A leendő Palesztin Államról tárgyal Rámalláhban Szaúd-Arábia nagykövete

Külföld, 2023.09.26

A leendő Palesztin Állam megalakításáról tárgyal a Palesztin Hatósággal Rámalláhban Szaúd-Arábia nagykövete - jelentette kedden a helyi média.

Najef asz-Szudajri, a Palesztin Hatósághoz rendelt nem rezidens szaúdi nagykövet első ciszjordániai látogatásán, miután kedden tárgyalt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, közölte újságírókkal, hogy "a Palesztin Állam létrehozásán dolgozik Kelet-Jeruzsálem fővárossal".

Ciszjordániai látogatása rávilágít Palesztina és a palesztin nép státuszának fontosságára - jelentette ki a nagykövet.

"Normális dolog a béke és a stabilitás"- felelte, amikor az Izrael és Szaúd-Arábia között várhatóan létrejövő diplomáciai kapcsolatokról, az erről szóló megállapodásról kérdezték. Hangsúlyozta, hogy minden megállapodás alapja a 2002-es szaúdi békekezdeményezés lesz.

A palesztin média értesülése szerint az asz-Szudajri vezette küldöttség Mohamed próféta születésnapja alkalmából - amely szerdán és csütörtökön lesz - várhatóan ellátogat Jeruzsálem óvárosában, a Templomhegyen lévő Al-Aksza mecsetbe. Amennyiben ez megtörténik, ez lesz ott az első hivatalos szaúdi látogatás 1967 óta, vagyis azóta, hogy Izrael elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet Jordániától.

Joe Biden amerikai elnök, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös az ENSZ Közgyűlésének éppen folyó ülésszakán egyaránt kifejezte abbéli reményét, hogy megszületik a normalizációs megállapodás Izrael és Szaúd-Arábia között.

Mohammed bin Szalmán a múlt héten a Fox Newsnak adott interjújában közölte, hogy országa minden nap közelebb kerül az Izraellel fenntartott kapcsolatok normalizálásához, de a palesztin kérdés rendezése továbbra is fontos a tárgyalások szempontjából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!