A legfőbb francia iszlám szervezet a francia érdekek védelmére kérte a híveket

Külföld, 2020.10.26

Mohammed Moussaoui, a legfőbb franciaországi iszlám szervezet, a CFCM elnöke szerint Franciaországban nem üldözik a muzulmánokat, s ezért arra szólította fel a híveket, hogy védjék meg hazájuk érdekeit a francia termékek bojkottjának kampányaival szemben, amelyek muzulmán országban indultak.

"Franciaország nagy ország, a muzulmán állampolgárokat nem üldözik, szabadon építenek mecseteket és szabadon gyakorolják a vallásukat" - mondta hétfőn a Muzulmán vallás francia tanácsának vezetője a francia hírügynökségnek, nem sokkal azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török arra szólította fel országa lakosságát, hogy egyáltalán ne vásároljanak francia termékeket, miután Emmanuel Macron francia elnök erőteljesebb fellépést helyezett kilátásba az iszlamistákkal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követően.

"Jól tudjuk, hogy ezeknek a kampányoknak az elindítói azt állítják, hogy az iszlámot és a franciaországi muzulmánokat védik. Bölcsességre kérjük őket. Minden Franciaországot becsmérlő kampány kontraproduktív és megosztást eredményez" - tette hozzá Mohammed Moussaoui.

A muzulmán világban egymást követik a felhívások a francia termékek bojkottjára és tüntetésekre azóta, hogy Emmanuel Macron államfő a kegyetlenül meggyilkolt történelemtanár végső búcsúztatásán kijelentette, hogy Franciaország továbbra is publikálni fog Mohamed-karikatúrákat, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben. A francia elnök korábban azt mondta, hogy az iszlám világszerte válságba került, s a mecsetek és az iskolák szigorúbb ellenőrzését ígérte a külföldi befolyás visszaszorítására.

Samuel Patyt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. A tettest a rendőrség röviddel a támadást követően lelőtte.

A karikatúrákat illetően a CFCM vezetője arra emlékeztetett, hogy a francia törvények "senkit nem köteleznek a karikatúrákat szeretni, hanem ellenkezőleg, a törvény jogot biztosít az utálatukra is". Mohammed Moussaoui támogatásáról biztosította Emmanuel Macront, miután szerinte a francia elnök azt vallja, hogy a terroristák nyomására nem szabad lemondani a karikatúrák közléséről. A CFCM képviselőit egyébként hétfőn fogadja hivatalában a francia elnök.

A bojkott-felhívását megelőzően Recep Tayyip Erdogan egy szombati beszédében a szélsőséges iszlamistákkal szembeni franciaországi fellépés erősítéséről szóló tervekkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Emmanuel Macronnak "fogalma sincs a vallásszabadságról", és sürgetően szükséges lenne, hogy "ellenőriztesse elmeállapotát".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!