A lett hatóságok 27 orosz állampolgárt köteleztek az ország elhagyására az új bevándorlási törvény alapján

Külföld, 2024.04.12

A lettországi hatóságok már 27 orosz állampolgárt köteleztek az ország elhagyására az új bevándorlási törvény és annak módosításai alapján - közölte pénteken Richards Kozlovskis lett belügyminiszter az LSM közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozva.

Hangsúlyozta, hogy egyelőre csak a hatósági végzéseket adták át az érintetteknek, a kitoloncolás eszközéhez még nem nyúltak.

Ötszáz olyan orosz állampolgár, aki nem tartotta be az új bevándorlási törvény előírásait, önként hagyta el az országot, de hogy pontosan hova távoztak, azt nem lehet tudni, csak az derülhet ki, hogy elhagyták-e a Schengen-övezetet vagy nem - tette hozzá a miniszter. Mindenesetre a bejelentett lakóhelyükön nem találták őket a hatóságok.

A Leta hírportál szerint január elején a bevándorlási hivatal közölte, hogy akár 1167 orosz állampolgárt is kiutasíthatnak az országból a bevándorlási törvény rendelkezéseinek figyelmen kívül hagyása miatt.

A bevándorlási törvény 2022-es módosítása értelmében az orosz állampolgárok állandó tartózkodási engedélye 2023 szeptemberében lejárt. További lettországi tartózkodásukhoz európai uniós állandó lakos státuszt kellett kérvényezniük, ennek megszerzéséhez pedig igazolniuk kellett az államnyelv minimális szintű ismeretét és meghatározott anyagi források meglétét. Később egy újabb módosítással további két évet adtak az orosz állampolgároknak a lett nyelvvizsga letételére, hogy jogszerűen tartózkodhassanak Lettországban, de addig is, amíg ezt teljesítik, ideiglenes tartózkodási engedélyt kellett kérniük. Azok, akik nem tettek semmilyen intézkedést, tavaly szeptember 2-án elvesztették a jogukat a maradásra, és felszólítást kaptak az ország elhagyására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!