A Liga oroszországi finanszírozási ügyéről beszélt Conte miniszterelnök az olasz parlamentben

Külföld, 2019.07.24

Olaszország atlanti elkötelezettségét hangsúlyozta Giuseppe Conte olasz kormányfő a római parlamentben szerdán, amikor a kormánypárt Liga oroszországi finanszírozási ügyéről szólalt fel a pártot vezető Matteo Salvini helyett.

Giuseppe Conte kijelentette, hogy a mindenkori olasz kormány nemzetközi politikáját soha nem az egyes pártok irányították az általuk preferált külföldi politikai erőkkel fenntartott kapcsolatok alapján.

Hozzátette, hogy Olaszország az Oroszországgal való kapcsolatokban is nemzeti érdekeit tartja szem előtt, nem feledkezve meg a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való tartozásáról.

Az olasz miniszterelnök - a római parlament nyári szünete előtti utolsó felszólalásában - a kormánypárt Liga feltételezett oroszországi finanszírozásának ügyéről beszélt. A parlament a Ligát vezető Matteo Salvinitől várta az ügy tisztázását, de helyette Giuseppe Conte lépett a szenátus és a képviselőház elé. Conte hangsúlyozta, hogy szerinte az ügy a kormány egészét érinti, ezért nyilatkozott ő a kérdésről.

Az olasz sajtóban Moscopolinak nevezett ügyben a milánói ügyészség vizsgálatot indított illegális pártfinanszírozás és az olasz nemzetbiztonság elleni támadás címén. Az ügyet az olasz L'Espresso baloldali hetilap, majd a Buzzfeed amerikai hírportál robbantotta ki: írásos dokumentumok és titokban rögzített hangfelvételek szerint a Ligához közeli Gianluca Savoini a Lombardia-Oroszország egyesület elnöke, Matteo Salvini korábbi szóvivője személyesen folytatott tárgyalásokat Moszkvában az olasz Liga finanszírozásáról.

Tavaly október 18-án a moszkvai Metropol szállóban Savoini és öt másik - két olasz és három orosz - személy arról állapodott meg, hogy Matteo Salvini pártja 4 százalékot kapna az ENI olasz energiacégnek eladott orosz kőolaj árából, mintegy 65 millió dollár értékben, ami részben az olasz kormánypárt európai parlamenti választási kampányát szolgálta. Matteo Salvini az említett időpontban szintén Moszkvában tartózkodott hivatalos látogatáson. Gianluca Savoinit a milánói ügyészség június 16-án meghallgatta, de Gianluca Savoini fenntartotta magának a jogot, hogy a vizsgálat lezárását követően adjon választ a hatóságoknak. Az ügyészség Matteo Salvinivel szemben nem indított vizsgálatot.

Giuseppe Conte a római parlamentben hangsúlyozta, hogy Gianluca Savoini semmilyen hivatalos tisztséget nem tölt be a kormányban, és kizárólag a belügyminiszter Matteo Salvini küldöttsége tagjaként utazott Moszkvába. Megjegyezte, azzal kapcsolatban nem kapott megfelelő felvilágosítást Matteo Salvinitől, hogy Gianluca Savoini milyen minőségben tárgyalt Moszkvában.

A kormányfő kijelentette, hogy bizalma továbbra is töretlen a kormánypárt Ligában.

Matteo Salvini korábban úgy nyilatkozott, nincs ideje "kitalációkról" magyarázkodni a parlamentben.

Elemzők szerint azzal, hogy Giuseppe Conte kiállt a Liga mellett, elkerülte a nyári kormányválságot. A másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) tagjai azonban már Giuseppe Conte beszéde előtt kivonultak az ülésteremből. A balközép ellenzéket vezető Demokrata Párt (PD) bizalmatlansági indítványt nyújtott be Matteo Salvinivel szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!