TV műsor

A Likud képviselőjelöltjei elkötelezték magukat Netanjahu miniszterelnök mellett

Külföld, 2019.08.04

A kormányzó jobboldali Likud párt parlamenti választásokon induló képviselőjelöltjei mind elkötelezték magukat írásban arra, hogy csak Benjámin Netanjahut, a párt elnökét fogadják el a Likud miniszterelnök-jelöltjének, függetlenül a szeptemberi választások eredményétől - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet vasárnap.

Késő délutánra a Likud pártlistáján szereplő összes - mind a negyven - képviselőjelölt aláírta a Netanjahu egyöntetű támogatását biztosító kötelezvényt, és Benjámin Netanjahu megköszönte egységes támogatásukat.

A lépés Avigdor Liberman kijelentésére született válasz. A jobboldali nacionalista Izrael a Hazánk (Izrael Béténu) párt elnöke szombaton azt javasolta, hogy a Likud nevezzen meg mást Netanjahu helyett, ha a szeptemberi választási eredmények sem teszik lehetővé számára a kormányalakítást. Benjámin Netanjahu egyik bizalmasa, David Bitán vasárnap bejelentette, hogy a Likud negyven képviselő-jelöltből álló listájának minden tagját arra kéri, hogy aláírásával egyezzen bele abba, hogy a választási eredményektől függetlenül csakis a Benjamin Netanyahu pártelnök lehet a Likud egyetlen miniszterelnök-jelöltje.

Netanjahu az áprilisi választások után azért nem tudott koalíciót létrehozni, mert Liberman megtagadta a csatlakozást, miután az ultraortodox pártok nem fogadták el az általa javasolt törvénytervezetet katonai behívásuk szabályozásáról.

Avigdor Liberman egy szombati televíziós interjúban azt mondta, hogy Juli Edelsteint, a kneszet Likud párti elnökét javasolja a Likudnak Netanyahu helyére, ha a kormányfő megint nem lesz képes felállítani egy szűk jobboldali koalíciót. Netanjahu fia, Jaír Netanyahu Twitter-fiókjában azt írta, hogy Liberman és Edelstein puccsot tervez apja eltávolítására, majd törölte bejegyzését. Juli Edelstein saját Twitter-fiókjában tagadta az összeesküvést, és kijelentette, hogy csakis Netanyahu a párt egyetlen miniszterelnök-jelöltje. Nagykoalíciós tárgyalásokat Netanjahu azonban nem tud vezetni, mert a baloldali és a centrista pártok megtagadták a belépést kabinetjébe az ellene szóló korrupciós vádak miatt. Közvélemény-kutatási adatok szerint Netanjahu pártja most sem szerez elegendő mandátumot egy szűk jobboldali kormány megalakításához, így az egységkormány maradhat az egyetlen járható út, hacsak az idén nem tartanak még egy, harmadik választást. Az egységkormány megalakításához szükséges centrista Kék-fehér párt vezetői azonban bejelentették, hogy nem csatlakoznak a Netanjahu vezette kormányhoz a vele szemben folyamatban lévő korrupciós vádak miatt. "Bibinek (Netanjahu beceneve) igaza van. A Likud pártban mindenki az utódját keresi már, és erről beszélnek velünk. Jelenleg ez sugdolódzás, de nem sokáig" - írta Twitter-fiókjában vasárnap Jair Lapid, a Kék-fehér párt második embere.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!