A Likud kormánykoalíciót akar összehozni, de megpróbálja feloszlatni a kneszetet

Külföld, 2019.05.28

A kormányzó jobboldali Likud párt és vezetője, Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormánykoalíciót próbál összehozni, kudarc esetére viszont megkísérli feloszlatni az izraeli parlamentet, a kneszetet - jelentette az izraeli tizenhármas kereskedelmi tévé kedden.

A koalíció megteremtése érdekében, úgy tűnik, a Likud politikusai lemondtak arról, hogy meggyőzzék a csatlakozásról Avigdor Liberman Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) nevű pártját, és elsősorban az ellenzéki pártok soraiból próbálnak valakit átcsábítani a kormánypárthoz.

Az ellenzéki, centrista Kék-fehér párt egyik képviselője a katonai rádióban elmondta, hogy az utóbbi napokban számos alkalommal fordultak hozzá különböző tisztségek ígéretével a Likudtól, de ő azt válaszolta: akkor sem áll át, ha a kormányfői posztot kínálják neki.

Kedden délután Mose Kahlón centrista Mindannyian (Kulanu) pártja viszont beállt a Likud soraiba. Vezetői bejelentették, hogy pártszövetségben együtt indulnak a Likuddal, ha szerdán a kneszet megszavazza az előrehozott választásokat. Kahlón, az előző kormány pénzügyminisztere az ötödik helyet kapta a Likud pártlistáján.

A Mindannyian képviselőinek négy parlamenti helyet ígértek a következő kneszetben, és ezzel biztosították jelenlétüket Izrael politikai életében, noha az áprilisi választásokon négy képviselői helyet szerezve éppen hogy sikerült átlépniük a választási küszöböt.

A televízióban több politikus is úgy nyilatkozott, hogy a Likud párton belül feszültséget okozott a Mindannyian párt beolvasztása, mert miattuk a frissen bekerült új képviselők egy része hátrébb került a listán, és várhatóan nem jut be az új választások után a kneszetbe.

A Munkapárt egyik vezetője, Amír Perec felszólította Avi Gabbajt, a párt elnökét, hogy egy hónapon belül rendezzen tisztújítást az új választásokra készülve. Eredetileg novemberre terveztek előválasztásokat a párt összes tagjának részvételével, de mivel a jelenleg szeptemberre várható választások miatt sürget az idő, ezúttal csak a párt 3400 tisztségviselője döntene az új elnök személyéről a párt számára katasztrofálisra sikerült áprilisi választások után.

Az ultraortodox pártok, valamint a Likud számos, a tévében megszólaltatott politikusa szerint Avigdor Liberman valójában nem is a bevonulási törvény miatt nem száll be a koalícióba, hanem más, politikai céljai érdekében. A hírmagyarázók általában úgy vélik, hogy a nem vallásos jobboldaliak vezetői pozícióját próbálja megszerezni, az ultraortodoxokkal keményen szembeszálló politikus képét igyekszik kialakítani.

A Likud válaszul bosszúkampányt indít az orosz nyelvű helyi sajtóban Az Izrael a Hazánk ellen. A párt már bejelentette, hogy sok millió sékelért fogja ott közölni választási hirdetéseit. Netanjahu pedig váratlanul interjút adott az orosz nyelvű 9-es tévének. Ugyanakkor a 13-as tévé politikai szakértői szerint Liberman pártja úgy működik, hogy vezetője szinte azt tesz, amit csak akar, mert mindenképpen rá szavaznak elsősorban idős, orosz ajkú szavazóbázisának tagjai.

Kedd este sem volt világos még, hogy a szerda éjféli végső határidőig mi fog történni, de a válság megoldásának két útja bontakozott ki: vagy Netanjahunak sikerül mégis kormányt alakítania Liberman partjával vagy egy volt ellenzéki képviselővel, vagy szerda este második és harmadik olvasatban is megszavazzák a kneszet feloszlatását kimondó törvényt.

A Likud számára azért sürgős a parlament feloszlatása, mert a helyi törvények szerint ha a miniszterelnök-jelölt nem tudja összehozni a kormánykoalíciót, akkor vissza kell adnia megbízatását az államelnöknek, aki mást bíz meg ezzel a feladattal. A kneszet feloszlatásával Benjámin Netanjahu ezt kívánja megakadályozni.

Avigdor Liberman Izrael a Hazánk pártja csakis egy szeptemberi időpontot támogat az új választásokra. Ők augusztus végét nem tekintik megfelelőnek, mivel a családok jelentős része nyaral, és az iskolakezdésre készülődik. A párt ebben a kérdésben is az augusztusi választásokat kérő ultraortodoxokkal került szembe, mert nekik viszont a szeptember kényelmetlen: olyankor az őszi zsidó ünnepekre készülve zárva vannak a vallási iskolák, a jesivák, és ők éppen olyankor mennek vakációra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!