A magyar állam támogatásával kibővített, felújított óvodát adtak át Szatmárnémetiben

Külföld, 2022.03.02

A magyar állam támogatásával kibővített, felújított óvodát adtak át szerda délelőtt Szatmárnémetiben.

A Szamos-negyedi Református Egyházközség tulajdonában lévő bővített és felújított épület két csoportnak, mintegy ötven gyereknek biztosít magas színvonalú elhelyezési és oktatási lehetőséget. A felújított épület a 90 négyzetméteres bővítéssel együtt 263 négyzetméteres hasznos területtel rendelkezik, a beruházás összértéke 75,5 millió forint volt.

Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért is felelős miniszteri biztos az avatóünnepség után az MTI-nek elmondta: az építkezés elindításakor derült ki, hogy magas feszültségű vezeték miatt nem épülhet ott az óvoda, ahová tervezték. Ezért az utca másik oldalán, a diakóniai központ felújításával és kibővítésével alakították ki az intézményt. Hozzátette: ez volt immár a harmadik református óvodaátadás Szatmárnémetiben, de a városban folyamatban van még egy bölcsőde kialakítása is, melyet a római katolikus egyház hoz létre.

"Az óvodaavató hangulatára rányomta a bélyegét, hogy riadt szemű gyermekek és zavarodott édesanyák tekintetével szembesülünk mind a román-ukrán mind a magyar-ukrán határon. A háborús borzalom és az óvodaátadás ünnepe között úgy lehet összefüggést keresni, hogy az ide járó gyermekek az anyanyelven, a mesevilágon keresztül kötelezik el magukat a magyarság és a magyar nemzet iránt, és ez a magyarság most határoktól függetlenül egy nemzetként mozdult meg, hogy segítséget nyújtson a bajban levőknek" - nyilatkozta Grezsa István.

A szatmárnémeti óvodaavató istentisztelettel kezdődött a Szamos-negyedi református templomban, ahol Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke prédikált. Az eseményen részt vett Kereskényi Gábor, a város polgármestere is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!