A magyar Országházba látogattak ukrán gyerekek

Külföld, 2023.08.26

Az orosz-ukrán háborúban érintett ukrán családokból háromszázötven gyermeket lát vendégül egy hétig a Rákóczi Szövetség. A diákok szombaton Budapesten megtekinthették az Országházat.

A magyar Országházba látogattak ukrán gyerekek Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló hagyományos ukrán népviseltbe öltözve köszöntette a gyerekeket.

Hangsúlyozta: számára ünnep, hogy ennyi gyermeket vendégül láthatnak a magyar Parlamentben. Köszönetet mondott a Rákóczi Szövetségnek és a magyar kormánynak, hogy a nyáron több ukrán gyermek táboroztatását biztosították Magyarországon.

Grexa Liliána azt mondta, minden gyermek érintett a háborúban, de a magyarországi programoknak köszönhetően kicsit kiszakadhattak a háborús ország közegéből és egy békés országban tölthetnek el egy hetet.

Hozzátette, bízik abban, hogy minél előbb győzelmet arat Ukrajna, és béke lesz újra az országban.

Az eseményen egyperces néma felállással emlékeztek azokra, akik az életüket adták a háborúban Ukrajna szabadságáért és gyermekeik jövőjéért.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke közölte: nagy öröm számára, hogy az atlétikai világbajnokság után most az Országházban fogadhatja a diákokat.

Az ukrán gyerekek, akik szombat reggel léptek át a határon, az ungvári magyar főkonzulátus és az ottani katonai adminisztráció segítségével jöhettek Magyarországra. A 10-18 éves diákok betekintést nyerhettek az atlétikai vb eseményeibe, a Parlament megtekintése és a budapesti városnézés után pedig továbbindulnak Sátoraljaújhelyre, a Rákóczi-táborba, ahol kiránduláson, kézműves foglalkozásokon és sportprogramon vehetnek részt szeptember 1-jéig.

Az ukrajnai háború kitörése óta több mint 1 millió 180 ezer menekülő lépett be Magyarországra, közülük 600 ezren igényeltek segítséget a segítségpontokon, a pályaudvarokon vagy a karitatív szervezeteknél.

Tavaly is több mint ezer, Ukrajnából érkezett gyerek táborozott Magyarországon. Jelenleg is sok ezren vesznek részt a magyar oktatási rendszerben.

Zánkán, az Erzsébet-táborban több mint háromezer gyerek, Fonyódligeten nyolcszáz táborozhat egyszerre. A most érkezett gyerekek mellett ötszáz ukrán és nyolcszáz kárpátaljai magyar gyereket is táboroztattak a balatoni Erzsébet-táborokban.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

A magyar Országházba látogattak ukrán gyerekek A magyar Országházba látogattak ukrán gyerekek A magyar Országházba látogattak ukrán gyerekek
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!