TV műsor

A magyar példát ajánlja az illetékes román miniszter figyelmébe a romániai rektori tanács elnöke

Külföld, 2021.02.03

Az unió helyreállítási alapjából biztosított összegek felhasználásának a magyar példáját ajánlja az illetékes román miniszter figyelmébe Daniel David, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora, a romániai rektorok tanácsának elnöke.

A kolozsvári szakembert az Edupedu.ro oktatási szakportál idézte. Daniel David kijelentette: míg Magyarország a helyreállítási alapból befolyó összegek negyedrészét fordítja a felsőoktatás reformjára, Románia a kezdeti tervek szerint a teljes oktatásra csupán az összeg három százalékát szánja. A portál közlése szerint a legújabb terv szerint immár az összeg hat százalékát kívánják oktatási célokra fordítani.

A rektorok tanácsának elnöke szerint egyes közép-európai országok a versenyképesség paradigmaváltására készülnek, és az oktatásra, valamint a kutatásra fektetik a hangsúlyt.

"Magyarország, például, a helyreállítási alap neki járó részének 25 százalékát fordítja a felsőoktatás strukturális reformjára, és ezáltal várhatóan a következő években egy sor magyarországi egyetem kerül fel a legjobb egyetemek 500-as nemzetközi rangsorára. Ez külföldi diákok megszólítását, minőségi humán erőforrás vonzását, és pénz bevonását teszi lehetővé, és az ország versenyképességének a növekedését eredményezi" - magyarázta a legjobban jegyzett és legnagyobb romániai egyetem rektora.

Hozzátette: egyet lehet érteni vagy sem az egyes közép-európai országok felsőoktatással kapcsolatos politikájával, de ezek végeredménye jó, és Romániának is erre kell figyelnie.

Daniel David reményét fejezte ki, hogy Cristian Ghinea, az európai pénzalapokért felelős miniszter újraértékeli a helyreállítási források elosztásának a filozófiáját. Megjegyezte, az oktatásra szánt magyarországi és romániai összegek között nem nagy, hanem óriási a különbség, és további tíz évet is elvenne, míg Románia is közeledhetne a közép-európai szinthez.

A magyarországi egyetemi modellváltásra vonatkozó kérdésre a BBTE rektora azt mondta: nem a modellváltás mikéntjét, hanem az eredményeket kell nézni, ezek pedig nagyon jók Magyarország számára. "Nekünk meg kell találnunk a saját utunkat, hogy hasonló eredményeket érjünk el, hogy erős és jól finanszírozott akadémiai tömörüléseink legyenek, amelyek versenyképessé teszik az országot" - tette hozzá Daniel David, a romániai rektorok tanácsának elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!