A második Conte-kormány utolsó ülése zajlik éjszaka az olasz sajtó szerint

Külföld, 2021.01.12

A gazdasági helyreállítási források felhasználása elfogadásáról kell döntenie az olasz kormány kedden késő este kezdődött ülésének, amely a sajtó szerint a Giuseppe Conte vezette második kabinet utolsó ülése lehet, amely után a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország visszavonja minisztereit.

A várhatóan éjszakába nyúló megbeszélésen a kormánypártok miniszterei a 209 milliárd eurót (75 ezer milliárd forint) érő gazdasági csomag felhasználási programjának elfogadásáról döntenek. Előzetes nyilatkozatok szerint az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (IV) és az Élő Olaszország is igent mond a forráselosztás utóbbi hetekben többször módosított, végleges változatára.

Ezzel egy időben majdnem minden csatornán politikusok és elemzők egyenesben kommentálják a találkozó esetleges fejleményeit. Egyetértés csak abban van, hogy "ha csak nem történik csoda, ez lesz a második Conte-kormány utolsó ülése" - mondta Enrico Mentana, a La7 televízió főszerkesztője. A volt kormányfő Romano Prodi úgy vélte, "ép ésszel megmagyarázhatatlan kormányválság zajlik a pandémia újabb hulláma közepette, miközben az Európai Unió ismét bizalmát veszíti az olaszországi politika és gazdaság stabilitásában".

Sajtóértesülések szerint a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország szerdán valóra váltja hetek óta ismételt fenyegetését, és visszavonja két miniszterét és egy államtitkárát a kormányból. Renzi szerdára sajtótájékoztatót hirdetett meg, amelyet az IV parlamenti tagjainak összehívása követ.

A miniszterelnök Giuseppe Conte az Élő Olaszország esetleges kilépése után vagy azonnal benyújtja lemondását, és az államfőtől ismételt kormányalakítási mandátumot kér, vagy nagyobb kockázatot vállal, és a parlamentben kér bizalmat abban reménykedve, hogy Renzi pártja helyett más erők biztosítják szavazataikkal a kormánytöbbség fennmaradását.

Az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt a kormányválság elkerülésén dolgozik. Luigi Di Maio külügyminiszter, az M5S politikusa azt mondta, az olasz lakosság számára érthetetlen, mi történik. A PD-főtitkár Nicola Zingaretti hatalmas baklövésnek nevezte a válság kirobbantását hozzátéve, hogy ennél csak az előrehozott választások képviselhetnek nagyobb csapást.

Massimo Giannini a La Stampa napilap főszerkesztője esti kommentárjában úgy vélte, Renzi szokása szerint offenzívát indított, amelynek elsőrendű célja nem a gazdasági program javítása volt. "Renzit kizárólag Conte politikai meggyilkolása vezérli, nem érdekli, hogy ezzel kiút nélküli válságba vezeti az országot" - hangoztatta Giannini.

Elemzők nem zárták ki, hogy végül megállapodás születik az M5S, a PD és az IV között egy másik miniszterelnök irányításával, de az esélyek között szerepel egy határidőre szóló szakértői kormány felállítása is.

Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke közösségi oldalán azt írta, a jelenlegi kormánypártokat csak az érdekli, hogy ne veszítsék el miniszteri székeiket, és elkerüljék, hogy a jobboldal nyerje a választásokat. A Hajrá Olaszország (FI) képviselőházi frakcióvezetője, Mariastella Gelmini szerint pókerjátszma zajlik Renzi és Conte között.

A jogászprofesszorból lett miniszterelnök Giuseppe Conte első kormánya 2018 júniusában alakult meg az M5S és a jobboldali Liga részvételével. A kormányváltás 2019 szeptemberében történt, amikor a Liga kiszorításával az M5S a baloldali PD-vel folytatta a kormányzást. A váltás hátterében Matteo Renzi állt, aki a második Conte-kormány megalakulása után kilépett a PD-ből és saját mikropárttal maradt a kormányban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!