A maui tűzvész újabb áldozata halt bele sérüléseibe, csaknem két hónappal a tragédia után

Külföld, 2023.10.02

Csaknem két hónappal a Maui szigetén pusztító tűzvész után újabb ember halt bele égési sérüléseibe vasárnap, amivel 98-ra emelkedett a tragédia regisztrált halálos áldozatainak száma.

A Honolulu kórházi központjának égési osztályán ápolt Laurie Allen haláláról családja számolt be. A nő autójában próbált menekülni a tűz elől, amikor egy kidőlő fa elzárta az útját. A rendkívül gyorsan terjedő lángok körülzárták, ezután az égő bozóton keresztül próbált kijutni. A kiérkező rendőrök és tűzoltók találták meg és segítettek kórházba juttatni, ahol később meghalt.

Augusztus 8-án néhány óra alatt égett le Lahaina történelmi város, ahol mintegy 2200 épületet, többségében lakóházat pusztítottak el a lángok.

A tűzvészt a vizsgálatok szerint az erős szélben leszakadó, feszültség alatt maradt villanyvezetékek okozták, amikor a száraz aljnövényzetre zuhanva lángra gyújtották azt. A tűzoltók a tüzet megszűntnek nyilvánították, ám a lángok később újra erőre kaptak és megállíthatatlanul, a nagy szélben rendkívül gyorsan átterjedtek a településre, amelynek lakói közül voltak, akik a tengerben kerestek menedéket.

A halálos áldozatok mellett változatlanul vannak, akiket eltűntnek tartanak nyilván. A Hawaii-szigetcsoporthoz tartozó Maui nyugati részét sújtó tűzvész több mint egy évszázada a legtöbb emberéletet követelő erdőtűz volt az Egyesült Államokban.

A sziget tűz által érintett lakói közül változatlanul mintegy 8 ezren átmeneti szálláson laknak, a többi között helyi hotelekben.
A helyi hatóságok a tervek szerint hétfőn és kedden Lahaina város újabb utcáit nyitják meg a korábban ott élők előtt, hogy megnézhessék, mi maradt meg egykori otthonukból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!