A megállapodás aláírása előtti órákban Trump "a béke esélyének megragadására" buzdítja az afgánokat

Sport, 2020.02.29

A megállapodás aláírása előtti órákban Donald Trump amerikai elnök közleményt adott ki, amelyben "a béke esélyének megragadására" buzdította az afgánokat. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken elutazott a katari fővárosba, Dohába, ahol szombaton este kerül sor az Egyesült Államok és az afgán tálibok közötti egyezség aláírására.

Az Egyesült Államok és a tálibok közötti megállapodás az amerikai kormányzat szerint lehetőséget teremt a tálibok és az afgán kormány későbbi békeegyezményére is. A közleményben Trump úgy fogalmazott: "ha a tálibok és az afgán kormány tiszteletben tartják kötelezettségvállalásaikat, akkor egyenes út vezet a háború lezárásához Afganisztánban és katonáink hazatéréséhez".

Washington "történelmi megállapodásnak" minősíti a Dohában aláírandó egyezményt, amelynek kimunkálásán a felek mintegy másfél éven keresztül dolgoztak Zalmay Khalilzad amerikai különmegbízott közreműködésével. A dokumentum értelmében az amerikai katonák fokozatosan kivonulnak Afganisztánból, cserében pedig biztonsági garanciákat kapnak, továbbá ígéretet a tálibok és a kabuli kormány közötti párbeszéd azonnali megkezdésére. A dohai aláírási ceremónián mintegy 30 ország vesz részt. Korábban Donald Trump is jelezte esetleges részvételét, de végül az Egyesült Államokban maradt. Péntek este ugyanis kampánygyűlést tartott Dél-Karolinában, szombaton pedig programbeszédet mond a CPAC nevű konzervatív konferencián Washington mellett. Washingtont Mike Pompeo külügyminiszter képviseli Dohában. Az amerikai diplomácia irányítója péntek délelőtt a képviselőház külügyi bizottságának meghallgatásán dicsérő szavakkal szólt az afganisztáni helyzetről, kiemelve, hogy a tálibok betartották ígéretüket, és az elmúlt hat napban "jelentős mértékben" enyhült az erőszak. Pompeo a képviselők előtt utalt arra is, hogy Washington kifejezetten figyelemmel kíséri majd, vajon Irán megpróbál-e valamiféle szerepet játszani Afganisztánban.

Nem lesz jelen az aláírási ünnepségen az afgán kormány sem. A kabuli nemzetbiztonsági tanács szóvivője azonban bejelentette: a kormány hatfős delegációt küldött Dohába, hogy "felvegye a kapcsolatot" a tálibokkal.

Donald Trump közölte azt is, hogy Mark Esper az afgán kormánnyal közös nyilatkozatot fog aláírni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!