A migráció, a kábítószercsempészet és a gazdasági együttműködés a mexikói-amerikai-kanadai csúcstalálkozó fő témái

Külföld, 2023.01.09

A migrációról, a bűnözésről, kereskedelmi és gazdasági együttműködésről és egyéb témákról tárgyal két napon át Mexikóvárosban a mexikói és az amerikai elnök és a kanadai kormányfő.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap utazott a mexikói fővárosba, előtte felkereste az egyre nagyobb illegális migrációs nyomásnak kitett amerikai-mexikói határt. Az elnöknek hivatalba lépése óta ez volt az első látogatása a déli határnál. El Pasóban felkereste a határátkelőt, beszélt a határőrizet tagjaival, valamint ellátogatott egy migránsregisztrációs központba is.

Az elnököt texasi megérkezésekor Greg Abbott kormányzó fogadta, aki határozott lépéseket kért a határőrizet megerősítése érdekében. Ahogy fogalmazott, az elnöki látogatás a "szükségesnél 20 milliárd dollárral kevesebbet hozott, és 2 évvel később történt meg".

Joe Bident Mexikóvárosban vasárnap este vendéglátója, Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök fogadta a repülőtéren, rövid megbeszélést folytattak. Hétfőn az államfői palotában négyszemközt hivatalosan tárgyalnak, ezután csatlakozik hozzájuk Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Obrador elnök a rövid vasárnapi megbeszélés után azt mondta, egyetértettek abban, hogy a migrációt kiváltó okokat kezelni kell. A mexikói államfő előzetesen közölte, megfontolja, hogy a korábban vállaltnál több illegális bevándorlót fogadjon Mexikó azok közül, akiket az Egyesült Államok visszatoloncolna a határon.

Joe Biden személyében 2014 óta először látogat amerikai elnök Mexikóba. Biden elnök és Obrador államfő viszonya meglehetősen hűvös volt az elmúlt két évben, tavaly nyáron a mexikói elnök lemondta a részvételét az amerikai államok vezetőinek Los Angelesben tartott csúcstalálkozóján, mert arra Kuba, Nicaragua és Venezuela nem kapott meghívást.

Az észak-amerikai vezetők csúcstalálkozója hétfőn közös vacsorával kezdődik és kedden folytatódik. A tervek szerint a migrációs és gazdasági kérdések mellett tárgyalnak a határőrizetről, a mexikói határon keresztül zajló kábítószercsempészet visszaszorításáról, a globális kereskedelemről, az észak-amerikai szabadkereskedelmi övezetbe tartozó három ország közös érdekeiről, valamint a klímaváltozásról.

A mexikói-amerikai-kanadai csúcstalálkozó előtt a három vezető közös nyilatkozatban ítélte el a brazil fővárosban vasárnap történteket, ahogy fogalmaztak "a támadásokat Brazília demokráciája és a békés hatalomátadás ellen".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!