A MOME Design Intézete DLA hallgatóinak munkáiból rendeznek kiállítást a román dizájnhéten

Külföld, 2024.05.22

A  Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Design Intézete DLA hallgatóinak munkáiból  rendeznek textil-, ékszer- és divatillusztráció-kiállítást a pénteken kezdődő 12. román dizájnhéten (RDW) - közölte a Liszt Intézet bukaresti központja.

A Kézművesség a digitális korszakban című tárlat pénteki megnyitóján részt vesz Györök Borbála és Mileji Claudia textiltervező, valamint a kiállítás kurátora, Lévai Zsófia, textiltervező. Rajtuk kívül Hajdú Anett és Tomcsányi Dóri munkáit is bemutatják a román dizájnhéten.

A kiállításra a Romanian Design Week részeként a nemzetközi kiállításoknak teret biztosító Design Flags keretében kerül sor, amely a magyar kiállítás mellett idén dán, francia, olasz, moldovai, spanyol és svéd kiállítást is bemutat. Ezek is a bukaresti nagykövetségek és kulturális intézetek közreműködésével valósulnak meg.

A (MOME) Design Intézete és a Liszt Intézet bukaresti központja közötti együttműködésnek több éves hagyománya van. Ennek gyümölcseként mutatták be a román dizájnhét korábbi kiadásaiban a Mercedes Design (2017), Shaping Hungary (2017), Future Traditions (2018), Download Design (2018), Ülőke kiállítás (2019), Fashion&Textile (2019), Olimpiai formaruhák (2020), MOME 33 fotó (2021), MOME Alumni Jewellery (2022) című kiállításokat.

A budapesti MOME Design Intézetében a divat- és textiltervezésszakos hallgatók három különböző témakörben, a divat-, a textil- és a jelmeztervezés területén mélyíthetik el tudásukat. A multidiszciplináris doktori iskola három design és művészeti ágban (építőművészet DLA, iparművészet DLA, multimédia művészet DLA, melyek gyakorlati doktori fokozatok) és egy tudományágban (művészet-tudomány PhD, mely elméleti doktori fokozat) folytatja tevékenységét, ezek koherenciájára és interdiszciplináris együttműködésére alapozva.

A bukaresti kiállításban a MOME Design Intézete DLA hallgatóinak munkái a kortárs dizájnra reflektálnak, amelyben a kézművesség és a kézügyesség a modern technikákkal szövődik össze. A DLA hallgatók kutatásai ezeket a kérdéseket járják körbe, mindegyik egy lehetséges választ fogalmazva meg saját kutatása területén, mint például a szövés, kötés, textiltervezés, szabás vagy divatillusztráció - közölte a Liszt Intézet bukaresti központja.

A Kézművesség a digitális korszakban című kiállítás a román dizájnhét végéig, június 2-ig tekinthető meg az egykori bukaresti Cina vendéglő Benjamin Franklin utcai emblematikus épületében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!