TV műsor

A nagy pártok jelöltjei győztek a romániai időközi helyhatósági választásokon

Külföld, 2021.06.28

A legtöbb helyen a nagy román pártok jelöltjei győztek a vasárnap rendezett romániai helyhatósági választásokon, a székelyföldi Uzonban pedig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben induló Bordás Enikőt választották polgármesterré.

Hétfőn mind a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL), mind az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) sietett győztesnek kikiáltani magát még a hivatalos eredmények közzététele előtt.

Ludovic Orban, a PNL elnöke a párt győzelmeként jelentette be, hogy a 35 megválasztott polgármester közül 16 a PNL jelöltje. Megválasztásukhoz Florin Citu miniszterelnök is gratulált.

"A tisztánlátás, a pénzügyi források és a minőségi emberi erőforrások jelentik Románia fejlődésének kulcsát a következő nyolcéves liberális kormányzás idején. Mi rendelkezünk mindezzel, ahogy az időközi választásokon győztes kollégáim is bebizonyították" - írta közösségi oldalán a jobbközép koalíciós kormány liberális miniszterelnöke.

Sorin Grindeanu, a PSD elnökhelyettese szerint azonban egyértelmű, hogy ellenzéki győzelem született. Hétfő reggeli bejelentése szerint a PSD önmaga 17 településen állít polgármestert, míg szerinte a "teljes kormányoldal" mindössze 16 településen győzött, két településen pedig, ahol a PSD-nek nem volt saját jelöltje, független jelölt végzett az élen.

Vasárnap egy székelyföldi településen, a Kovászna megyei Uzonban is polgármestert választottak, miután a tisztséget eddig betöltő Ráduly Istvánt a tavaly decemberben az RMDSZ részvételével megalakult koalíciós kormány a megye prefektusává nevezte ki. Uzon polgármesteri tisztségét az RMDSZ által jelölt és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) által is támogatott Bordás Enikő közgazdász, az önkormányzat gazdasági igazgatója nyerte a voksok 63,7 százalékával, a PNL által jelölt, a szavazatok 36,3 százalékát összesítő Kloos Paula önkormányzati képviselővel szemben.

Romániában tavaly szeptemberben a PNL nyerte az önkormányzati választásokat a voksok csaknem 30 százalékát összesítve, míg a PSD jelöltjeire a voksok 23 százalékát adták. A tavaly decemberi parlamenti választásokon viszont már a PSD végzett az élen a szavazatok 29 százalékával, de - szövetségesek híján - nem tudott kormánytöbbséget gyűjteni maga köré, így a 26 százalékos támogatottságú PNL és szövetségesei alakítottak kormányt.

Több mint fél évvel a kabinet beiktatása után a bukaresti ellenzék először próbálkozik a Florin Citu vezette jobbközép kormány megbuktatásával: a PSD bizalmatlansági indítványáról kedden szavaz a román parlament.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!