A NATO Katonai Bizottságának elnöke a fegyveres erők korszerűsítésének fontosságára hívta fel a figyelmet Szlovéniában

Külföld, 2023.02.20

A NATO-tagországok fegyveres erőinek fejlesztése és modernizálása kulcsfontosságú az euroatlanti térség biztonságának szempontjából - hangsúlyozta egybehangzóan Rob Bauer, a NATO Katonai Bizottságának elnöke és Robert Glavas vezérőrnagy, a Szlovén Fegyveres Erők vezérkari főnöke hétfőn Ljubljanában.

Közös sajtótájékoztatójukon a szlovén vezérőrnagy elmondta: tájékoztatta Bauer admirálist a szlovén fegyveres erők modernizálásának jelenlegi és jövőbeli terveiről, valamint egyéb intézkedéseiről, amelyek célja, hogy a szlovén hadsereget még hatékonyabbá tegyék a nemzetközi biztonság megőrzése érdekében.

Bauer szerint Szlovénia nagyra becsült szövetséges, és fontos szerepet játszik a regionális stabilitás előmozdításában Délkelet-Európában és a Nyugat-Balkánon.

Jelenleg Oroszország jelenti a legsúlyosabb biztonsági fenyegetést g a NATO-ra, valamint az euroatlanti térség békéjére és stabilitására, az orosz agresszió következményei pedig messze túlmutatnak Ukrajnán vagy akár Európán is - mondta az admirális, rámutatva, hogy Ukrajna további katonai támogatása a háború befejezésének leggyorsabb módja.

"A nemzetközi rend megőrzéséről van szó, amely szabályokon alapul" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a "csatatéren elszenvedett vereség" ellenére Moszkva nem áll készen a békére.

Méltatta Szlovéniát a katonai és humanitárius segítségnyújtásért, és elmondta, hogy ez segíteni fogja Ukrajnát a harcban, és jobb pozíciót biztosít számára a jövőbeni tárgyalásokon.

A NATO-tagállamok fegyveres erőinek fejlesztésével kapcsolatban hangsúlyozta: elegendő létszámban rendelkezésre kell állniuk az elrettentésre és a védekezésre minden fenyegetéssel szemben. Egyben elismerését fejezte ki Szlovénia erőfeszítéseiért a védelmi kiadások növelésében és a katonai eszközök modernizálásában.

Bauer találkozik Robert Golob miniszterelnökkel, Natasa Pirc Musar elnökkel és Marjan Sarec védelmi miniszterrel is, és részt vesz Postojnában a lipicai nemzetközi hadgyakorlaton.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!