TV műsor

A negatív reagálások miatt törölték a moszkvai Vörös téri mauzóleum hasznosítására kiírt ötletpályázatot

Külföld, 2020.09.14

A negatív reagálások és a bírálatok sokasága miatt Oroszország Építészszövetsége hétfőn törölte azt az ötletpályázatot, amelyet a Vörös tér Lenin-mauzóleumának a bolsevik forradalom vezetőjének holtteste nélküli hasznosítására írt ki a hétvégén.

Nyikolaj Sumakov, a szövetség elnöke közölte, hogy a közeljövőben nem fognak hasonló pályázatot meghirdetni. Hangsúlyozta, hogy a verseny nem volt politikai indíttatású, és nem tartalmazott felhívást a mauzóleum lebontására és Lenin eltemetésére. Az elképzelés célja, mint mondta, egy, az épületnek a távolabbi jövőben történő hasznosítására vonatkozó ötletbank létrehozása volt.

A kiírásban egyébként az építészszövetség egyebek között rámutatott, hogy Lenin holttestének közszemére tétele történelmi hiba, ellentétes a korszerű emlékezetfelfogással és az orosz ortodox hagyománnyal is. A szervezet a maga részéről azt javasolta, hogy maga az épület átalakítás nélkül maradjon meg, és váljon a Scsuszev nevét viselő, a közeli Vozdvizsenka utcán található állami építészeti múzeum részévé.

Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának vezetője, aki április 22-én, Lenin születésének 150. évfordulóján maga is részt vett a mauzóleumnál megrendezett koszorúzáson, szombaton "mocskos provokációnak" bélyegezte a pályázat kiírását, amelynek célja szerinte nem más, mint a társadalmi konfliktus felszítása. Mint mondta, a kommunisták senkit sem engednek az emblematikus síremlékhez nyúlni.

A koncepcióversenyre az elképzeléseket október 19-ig kellett volna benyújtani, és november 13-án hirdettek volna eredményt a moszkvai Zodcsesztvo (Építészet) fesztiválon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!