A német CDU elnöke üdvözli a Fidesz európai néppárti tagságának felfüggesztését

Külföld, 2019.03.20

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer üdvözli, hogy az Európai Néppárt (EPP) vezetősége 190:3 arányú szavazással eldöntötte, hogy felfüggesztik a Fidesz tagságát egy értékelő testület jelentésének leadásáig - közölte szerdán a CDU.

A közlemény szerint az EPP úgynevezett politikai közgyűlésének brüsszeli tanácskozásán hozott döntés "konkrétan azt jelenti, hogy a Fidesz ez idő alatt nem rendelkezik azzal a joggal, hogy részt vegyen üléseken, szavazzon, személyi javaslatokat tegyen és indítványokat terjesszen elő".

A közleményben idézték a pártelnököt, aki kiemelte: a tagság "befagyasztása esélyt ad a Fidesznek arra, hogy teljes mértékben eloszlassa a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy osztja-e az EPP közös értékeit, és hogy ezen az alapon lehetséges-e a jövőben a bizalmon nyugvó együttműködés", ugyanakkor "biztosítja, hogy a Fidesz mindennek tisztázásáig nem gyakorolhat befolyást az EPP politikai irányvonalára"'.

Annegret Kramp-Karrenbauer hozzátette: az EPP egy "nagyon nyílt és demokratikus vitában kidolgozott egy közösen vállalható kompromisszumot, és most egységesen a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásra összpontosít, hogy a következő törvényhozási ciklusban is Európa legnagyobb politikai ereje legyen".

A CDU elnöke a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióra (CSU) és az EPP EP-választási csúcsjelöltjére, a CSU-s Manfred Weberre utalva aláhúzta: "mindezen kívül annak is nagyon örülök, hogy együtt sikerült az eljárás alatt végig nagyon szoros egyeztetést folytatni a CDU és a CSU között, valamint közös csúcsjelöltünkkel, Manfred Weberrel".

A testvérpártok "együtt fognak hozzá a választási kampányhoz is", ez a munka a választási program hétfői bemutatásával kezdődik - tette hozzá Annegret Kramp-Karrenbauer, utalva arra, hogy március 25-én a CDU és a CSU elnöksége egy közös berlini ülésen elfogadja a EP-választásra közösen készített programot, ami szakítás a legutóbbi, 2014-es EP-választáson alkalmazott megoldással, amikor külön-külön dolgoztak és egymástól eltérő programmal indultak neki a kampánynak.

Az osztrák kormánypártok - az osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) - eltérően ítélték meg az EPP határozatát.

Othmar Karas, az ÖVP csúcsjelöltje utolsó esélyként értékelte a Fidesz számára, hogy a felfüggesztés ideje alatt egy vizsgálóbizottság fog értékelést készíteni.

"Ez az utolsó, de tényleg az utolsó esély" - szögezte le Karas szerda délután az ORF rádió műsorában, más pártok jelöltjeivel közös kerekasztal beszélgetésen.

Karas egyben új döntőbírósági és szankciós mechanizmusokat követelt a hasonló esetek kezelésére.

Harald Vilimsky, az FPÖ főtitkára ugyanakkor ismét felajánlotta Orbán Viktor miniszterelnöknek az együttműködést. "Megaláztatásnak tartom, hogy a magyar kormányfőt egy kiebbrudalják pártcsaládjából, ugyanakkor nagyon örülnék, ha pártjával vállvetve együtt dolgozhatnák egy reformfolyamaton" - tette hozzá Vilimsky.

Az osztrák kormány parlamenti ellenzéke, a szociáldemokraták, a zöldek és a Most túl enyhének nevezték az EPP eljárását a Fidesszel szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!