A német pénzügyminiszter élesen bírálta az Európai Bizottságot a "versenyképesség elvesztegetett évei" miatt

Külföld, 2024.04.11

Christian Lindner német pénzügyminiszter élesen bírálta csütörtökön az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságot a "versenyképesség Európa számára elvesztegetett utóbbi néhány éve" miatt, amikor megérkezett az eurózónához tartozó uniós tagállamok pénzügy- és gazdasági minisztereinek luxembourgi tanácskozására.

"Ursula von der Leyen, sajnos, nem az európai gazdaság megerősítésére használta fel mandátumát, helyette mást tartott fontosnak. Emiatt a következő hónapokban és években kétszeresen is sürgető lesz a felzárkózás, ugyanis a gazdasági erő a geopolitikának is az egyik tényezője" - jelentette ki Lindner.

Az EU gazdasága az elmúlt másfél évben összességében stagnált az ukrajnai háború következtében megdrágult üzemanyag, az infláció, az újonnan bevezetett környezetvédelmi szabályok és a bürokrácia miatt. A GDP növekedése 2023-ban mindössze 0,4 százalékos volt, szemben az Egyesült Államok 2,5 százalékos és Kína 5,2 százalékos növekedésével.

Lindner ezenkívül hevesen ellenezte, hogy az Európai Unió ismét hitelt vegyen fel, mint a koronavírus-járvány után, csak most az ukrajnai háború miatt az európai hadiipar gyors fejlesztésére. "Amire most nincs szükségünk, az egy újabb európai adósságtömeg" - jelentette ki Luxembourgban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!