A nemzetbiztonság határozott védelmére szólította fel a hongkongi kormányzatot egy pekingi vezető

Külföld, 2021.04.15

A nemzetbiztonság határozott védelmére szólította fel a hongkongi kormányzatot a nemzetbiztonsági oktatási nap megnyitóján csütörtökön Luo Huj-ning, a pekingi központi kormányzat Hongkongban állomásozó képviseleti irodájának vezetője - számolt be internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Luo továbbá úgy vélekedett, hogy a város stabilitásának megőrzése minden hongkongi felelőssége, mivel - hangsúlyozta, - a 2019-ben zajló tüntetéshullám során a város nagy árat fizetett.

A Peking által tavaly júniusban megszavazott új, hongkongi nemzetbiztonsági törvényről szólva elmondta: a város a jogszabálynak köszönhetően rendelkezik a mélyen gyökerező gazdasági és megélhetési problémák megoldásához szükséges előfeltételekkel. "Sem a központi hatóságok, sem pedig a helyiek nem tolerálnak több olyan próbálkozást, amely megbolygatná a nemzetbiztonság és a közrend alapjait" - szögezte le.

Luo aláhúzta: bármely ország vagy külső erő kísérletét arra, hogy nyilvánvalóan beavatkozzon Hongkong ügyeibe, vagy Hongkongot bábuként használja fel, hathatós ellenintézkedéssel válaszolják meg, hogy "megtanulják a leckét".

A nemzetbiztonsági oktatási napot egy szélesebb körű, a pekingi törvényhozás által 2015-ben elfogadott jogszabály keretében tűzték ki április 15-ére, de a korábbi években csupán egy éves szimpóziumot tartottak ezen a napon a Hongkongi Politikai Kutatóintézet szervezésében. A hongkongi kormányzat tavaly azt követően vette át a program szervezését az intézettől, hogy Peking megszavazta az új, nemzetbiztonsági törvényt.

A megnyitón felszólalt Carrie Lam hongkongi kormányzó is, aki szerint Pekingnek nem volt más választása, minthogy bevezesse az új, nemzetbiztonsági törvényt Hongkongban, miután "radikálisok külföldi erőkkel játszottak össze a város stabilitásának aláásására" a 2019-es tüntetéshullám során.

A pekingi törvényhozás március 30-án továbbá megszavazta a hongkongi választási rendszer reformtervezetét, amely alapján a hongkongi törvényhozói tanács a város lakói által megválasztott tagjainak száma várhatóan jelentősen csökkenni fog. A hongkongi kormányzat májusra tervezi a reformok életbe léptetéséhez szükséges helyi törvénymódosítások megszavazását.

Az új nemzetbiztonsági törvényt, valamint a választási rendszer reformját hongkongi demokráciapárti aktivisták, valamint egyes külföldi kormányzatok is kifogásolják amiatt, mert szerintük súlyosan csorbítják a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az "egy ország, két rendszer" elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város az anyaországhoz történő 1997-es visszakerülését követő ötven évre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!