A népszámlálás nemzetiségi adatainak tisztázását kérik a szlovákiai magyar pártok

Külföld, 2020.10.05

A három szlovákiai magyar politikai tömörülés közös levélben kéri a Szlovák Statisztikai Hivatalt (SSÚ), tisztázza hogyan fogják a jövő évi népszámlálásban gyűjtött nemzetiségi adatokat kiértékelni, miután első ízben lesz lehetőség a népszámláláskor két nemzetiség bejelölésére - jelentette be hétfőn Pozsonyban Magdeme Klára, a Híd párt szóvivője.

"Azt a személyt, aki a második kérdésre adott válaszában valamelyik kisebbséghez tartozónak vallja magát, az adott kisebbség lélekszámának meghatározása szempontjából ugyanúgy kellene kezelni, mint azt a személyt, aki az első kérdésre adott válaszában teszi ugyanezt" - olvasható a levélben, amelyet a Magyar Közösség Pártjának, a Hídnak és az Összefogásnak a képviselői írtak alá.

A parlamenten kívüli három magyar politikai tömörülésnek az a meggyőződése, hogy a két, nemzetiséget firtató kérdésre adott válaszokból nyert adatokat egyenértékűen és összesítve kellene kezelni. Az MKP, a Híd és az Összefogás úgy vélik: annak az új lehetőségnek, hogy egyszerre több nemzetiséghez tartozónak is vallhatjuk magunkat, a kisebbségi jogok megőrzését és kibővítését kellene elősegítenie.

A levél aláírói szerint a kisebbségek lélekszámáról szóló adat kulcsfontosságú, hiszen ettől függ, hogy az egyes nemzetiségek milyen összegű kulturális támogatásokhoz juthatnak hozzá, illetve hogy mely községekben élhetnek a nyelvi jogaikkal - mutatott rá jelentésében a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!