A New York-i kormányzó ünnepi beszéddel köszöntötte a szankciókkal sújtott kínai cégek képviselőit

Külföld, 2022.02.28

Kathy Hochul New York állam demokrata párti kormányzója a múlt héten ünnepi beszéddel köszöntötte - a kínai általános kereskedelmi kamara (CGCC) a rendezvényén - az amerikai büntetőintézkedésekkel sújtott kínai vállalatok amerikai leányvállalatai vezetőit - jelentette hétfőn a The Washington Free Beacon.

A mérsékelt jobboldali hírportál online tudósítása szerint a CGCC február 22-i éves gálavacsoráján Kathy Hochul mellett beszédet mondott Eric Adams New York város demokrata párti polgármestere, John Carney delaware-i demokrata párti kormányzó és két kínai diplomata is.

A tudósítás szerint a kereskedelmi kamara kínai állami tulajdonú vállalatok amerikai leányvállalatait képviseli, többek között több mint egy tucat olyan vállalatot, amelyet amerikai szankciókkal sújtottak a kínai hadsereg és Peking feltételezett emberi jogi visszaéléseinek támogatásáért.

A New York-i kormányzó kínai gálavacsorán elmondott beszédére sokan már az idén novemberben esedékes kiélezett kormányzóválasztást előkészítő kampány részeként tekintenek.
Hochul 2021 augusztusában vette át a New York-i kormányzói hivatalt elődjétől, a szexuális zaklatási botrányba keveredett és lemondásra kényszerült, szintén demokrata párti Andrew Cuomótól, Az amerikai portál szerint Kathy Hochul a gálavacsorán büszkén emlegette az Egyesült Államok és Kína közötti "csodálatos kapcsolatrendszert", és nem szólt Peking feltételezett emberi jogi jogsértéseiről és katonai fellépéséről.

A demokrata párti politikusok mellett beszédet mondott Qin Gang washingtoni kínai nagykövet és Huang Ping New York-i kínai főkonzul. A Kínai Kommunista Párt (KKP) vezető tisztségviselőiként korábban mindketten egy sor geopolitikai kérdésben az Egyesült Államokkal szemben foglaltak állást.

A The Washington Free Beacon szerint Qin nagykövet állítólag Moszkvának továbbított olyan, amerikai diplomatáktól kapott hírszerzési értesüléseket, amelyek az Ukrajna orosz megtámadásának elhárítására vonatkozó amerikai tervekre vonatkoztak. A kínai diplomata múlt héten megfenyegette az Egyesült Államokat, hogy ne próbálja meg támogatni Tajvan függetlenségét a kontinentális Kína területéről kiindulva.

Huang főkonzul, aki már korábban is találkozott Kathy Hochul kormányzóval, visszautasította a kínai ujgurokkal szemben elkövetett, állítólagos népirtással kapcsolatos vádakat, és kijelentette, hogy a muzulmán kisebbség tagjainak fogva tartására szolgáló kínai táborok legálisan működnek.

A portál szerint a CGCC gálavacsorája azt érzékelteti, hogy az amerikai büntetőintézkedésekkel sújtott kínai vállalatok kiváló kapcsolatokat tartanak fenn, illetve ápolnak az amerikai üzleti és politikai szférával.

A CGCC partnerszervezetei között szerepel többek között az amerikai kormányzókat tömörítő szövetség (NGA), az amerikai-kínai üzleti tanács (USCBC), az amerikai kereskedelmi kamara (USCC), illetve az amerikai-kínai kapcsolatok országos bizottsága (NCUSCR). Utóbbi vállalati támogatású diplomáciai csoport, amely jó kapcsolatokat ápol a Biden-adminisztrációval is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!